Principală  —  Ediţia PRINT  —  Sportiv   —   (INFOGRAFIC) Norvegia - campioană la…

(INFOGRAFIC) Norvegia – campioană la medalii la JO 2018. Câte premii au obținut restul țărilor

Norvegia a obținut un număr record de premii, 14 medalii de aur, 14 argint și 11 bronz în cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2018 (JO 2018), care s-au încheiat duminică, 25 februarie, după mai mult de două săptămâni de competiții. Sportivi din alte 21 de țări au reușit să obțină cel puțin o medalie de aur, de argint sau bronz, informează Euronews.

Norvegia a fost urmată de Germania, cu 31 de medalii, inclusiv 14 de aur, 10 de argint și 7 de bronz. Ungaria, Ucraina, Belgia, Letonia și Liechtenstein au obținut câte o singură medalie.

În topul tuturor participanților, Canada s-a plasat pe locul III, cu 29 de medalii, urmată de Statele Unite ale Americii, cu 23 de premii.

Republica Moldova la JO 2018

Christopher Hoerl, fost component al naționalei Austriei, dar care reprezintă Moldova de un an și jumătate s-a clasat pe locul 40 la schi alpin, proba de coborâre, în cadrul Jocurilor Olimpice din PyeongChang.

Sportivul Christopher Hoerl

Nicolae Gaiduc s-a clasat pe locul 106 din 119 la schi fond 15 km liber. Sportivul de 21 de ani a terminat cursa la aproape 10 minute de elvețianul Dario Cologna, care a devenit pentru a treia oară consecutiv campion olimpic pe această distanță. Gaiduc, originar din Ungheni, a fost cronometrat cu 43:43.3 secunde.

Nicolae Gaiduc, în vârstă de 21 de ani, este originar din Ungheni/ Foto: facebook.com/nicolae.gaiduc

Delegația R. Moldova la Jocurile Olimpice (JO) de iarnă a fost compusă din 7 membri. Pe lângă cei doi sportivi care ne au reprezentat țara, în Coreea de Sud au mai mers antrenorii lor, un jurnalist și doi angajați ai Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS) din R. Moldova.

Rezultatele delegației României la JO 2018

Cea mai bună performanţă a României la JO 2018, a fost obținut de Raluca Strămăturaru a reuşit, pe 13 februarie − locul 7 în proba feminină de sanie, scrie libertatea.ro.  Totodată, aceasta a fost cea mai bună performanţă românească din ultimii 24 de ani, la Jocurile Olimpice de iarnă. Precedentul cel mai bun rezultat al ţării noastre a fost un loc şase ocupat de Ioan Apostol şi Liviu Cepoi, la sanie-2, în 1994, la JO de la Lillehammer.

Şi al doilea rezultat românesc ca valoare la PyeongChang a fost tot la sanie, în proba de ştafetă pe echipe (Raluca Strămăturaru, Valentin Creţu, Cosmin Atodiresei/Ştefan Muşei), locul 10.

A treia performanţă a delegaţiei României la JO 2018 s-a înregistrat la biatlon, unde ştafeta masculină de 4×7,5 km (Cornel Dumitru Puchianu, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Nicolae Remus Faur) a terminat pe locul 14, notează Agerpres.

Rusia − implicată în scandaluri de dopaj

În urma scandalului de dopaj în care a fost implicată Federația Rusă, cei 169 de sportivi ruși care urmau să concureze la PyeongChang 2018 au fost suspendați. Cu 6 zile înainte de începerea competiției, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis că 13 sportivi ruşi şi doi antrenori sunt totuși eligibili pentru participarea la JO.

Nadejda Sergheeva, sportiva din Rusia care a ocupat locul 12 cu echipajul feminin de bob două persoane, a fost testată pozitiv cu o substanță interzisă la JO 2018. Mai grav este că înainte de Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, sportiva în vârstă de 30 de ani a fost protagonista unei campanii anti-doping. „Nu mă dopez”, spunea atunci sportiva, care purta și o bluză cu același mesaj, relatează DIGISPORT.

Nadejda Sergheeva a fost testată pozitiv cu o substanță interzisă

Sportivii ruși de curling, Alexander Krushelnitsky și Anastasia Bryzgalova, au rămas fără medalia de bronz câștigată la Jocurile Olimpice de iarnă din Pyeongchang, după ce Alexander Krushelnitsky a fost găsit vinovat de dopaj cu meldonium. Sportivul rus a câștigat bronzul la proba dublu-mixt de curling, împreună cu partenerul și soția lui Anastasia Bryzgalova. Pe 22 februarie, Curtea de Arbitraj Sportiv, a declarat că Krushelnitsky, în vârstă de 25 de ani, a fost testat pozitiv cu substanța interzisă meldonium, un medicament care ajută la rezistență.

Alexander Krushelnitsky alături de soția sa, Anastasia Bryzgalova. Fotografie: Valery Sharifulin / TASS

Pe 13 februarie, curent, a fost descoperită prima probă pozitivă de dopaj de la Jocurile Olimpice de iarnă, în cazul sportivului din Japonia, Kei Saito, short-trackist în echipa de rezervă a Japoniei pentru estafeta masculină de 5 000 de metri.

 

Foto antet: sportingnews.com
Infografice: EURONEWS