Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ziua Națională a Vinului 2015…

Ziua Națională a Vinului 2015 sărbătorită într-un nou format

Ediția din acest an a Zilei Naționale a Vinului, sărbătorită între 3-4 octombrie, va avea loc într-un nou format: vinificatorii invită oaspeții la ei acasă. Evenimentul va fi găzduit de 10 vinării din întreaga țară, care propun vizitatorilor programe diverse, și se va desfășura pentru al doilea an consecutiv sub brandul unic de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

„Ziua Națională a Vinului este o ocazie importantă pentru a descoperi vinurile produse în țara noastră, dar și pentru a spori cultura de consum a vinului de calitate. În acest nou format, programul propus de producători include activități locale de agrement, care îi vor aduce pe vizitatori mai aproape de tradițiile vinificației din Moldova, dar și componente educative, care le vor oferi cunoștințele necesare pentru a savura corect băuturile fine moldovenești”, a declarat Ion Sula, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Astfel, pentru a informa cetățenii și vizitatorii țării noastre despre activitățile dedicate Zilei Naționale a Vinului 2015, dar și pentru a-i ajuta să ajungă confortabil la destinația dorită, ONVV va pune la dispoziție pasionaților de vin, următoarele:
– Un ghișeul informativ în str. Mitr. Bănulescu-Bodoni în apropiere de Scuarul Catedralei, unde vor fi distribuite materiale informative despre evenimentele din 3-4 octombrie (destinațiile turistice, graficul plecărilor transportului);
– În perioada 1-4 octobrie, în zona „Sosiri” a Aeroportului Internațional Chișinău va funcționa un InfoPoint, unde promoteri îmbrăcați în costume naționale, vorbitori de română, rusă și engleză, vor oferi hărți, pliante informative despre tururile vinicole și 10.000 de sticle promoționale cu vin de soi Rară neagră, cu capacitatea de 187 ml și cu designul special „Welcome to Moldova”;
– În parcarea din fața hotelului „Turist” (bd. Gr.Vieru 9) va fi amplasat un InfoPoint special pentru procurarea pachetelor promoționale și tot aici va fi punctul de pornire a autocarelor spre vinăriile organizatoare;
– Transportul spre vinăriile participante va fi oferit în mod gratuit tuturor doritorilor, fiind asigurat de 13 autocare și 8 microbuze cu o capacitate totală de 3000 de pasageri, iar cursele tur-retur vor fi disponibile pe parcursul ambelor zile ale evenimentului, în funcție de capacitatea fiecărei destinații vinicole;
– Vizitatorii au mai multe opțiuni la cumpărarea biletelor pentru tururile vinicole: în prealabil, direct de la vinării; de la reprezentanții vinăriilor, în locul de plecare a autocarelor; pe loc, chiar la intrarea în vinării.

Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV): „Deși nu a fost posibil să păstrăm tradiția de a sărbători Ziua Națională a Vinului în centrul capitalei, ne bucurăm că pasionații de vinuri vor fi primiți în mai multe vinării din țară. ONVV va depune tot suportul logistic necesar pentru buna organizare a sărbătorii”.

În cadrul noului concept al Zilei Naționale a Vinului inițiat de ONVV, vinăriile-gazdă au elaborat pentru cele două zile ale evenimentului programe unice, care includ activitățti diverse: tururi vinicole, excursii în beciuri și podgorii, degustări de vinuri și divinuri, bucate tradiționale, târguri de artizanat și produse vinicole, culesul strugurilor, zone special amenajate pentru copii, vizionare de filme, manifestări artistice, cazare, reduceri, oferte speciale și surprize tematice pentru vizitatori.