Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ziua Internațională a asistenților medicali.…

Ziua Internațională a asistenților medicali. Câte persoane lucrează în domeniu și cum sunt remunerate

Astăzi, 12 mai, este marcată Ziua Internațională a asistenților medicali.
În 2011, potrivit datelor Ministerul Sănătății de atunci, cifra personalul asistenţilor medicali constituia 22 855 de persoane. Pe de altă parte, reieșind din informațiile publicate de către portalul sanatateinfo.md, în 2016, activau deja peste 40 mii de asistenți medicali. Cu toate acestea, în prezent, mai multe spitale din capitală caută să suplinească funcțiile vacante de asistenți medicali.

Astfel, pe site-urile unor instituții medicale din capitală se arată că au fost anunțate mai multe posturi vacante pentru funcția de asistent medical.

În iunie 2018, Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a anunțat căutarea a 90 de asistenți medicali, dintre care:

  • Asistenți medical anestezie și reanimare – 32
  • Asistenți medical profil terapeutic – 18
  • Asistenți medicali în blocul de operații – 20
  • Asistenți medicali profil chirurgical – 20

Pe site-ul Spitalului Clinic Municipal Nr.1, sunt disponibile 10 locuri vacante la funcția de asistent medical. Spitalul Clinic Municpal „Sfânta Treime” a anunțat suplinirea a 38 de posturi vacante pentru funcția de asistent medical. Data limită de depunere a dosarelor a expirat, fiind de 25 martie 2019.

Anterior, Guvernul R. Moldova a promis că, începând cu 1 aprilie 2018, remunerarea unui asistent medical din cadrul unui spital republican va fi circa 5830 lei, iar din cadrul unui spital raional – de circa 4604 lei.

În R. Moldova, Ziua Internațională a asistentului medical este sărbătorită începând cu 1994. Nursing sau asistenţa medicală este o activitate profesională, desfăşurată în scopul promovării şi menţinerii sănătăţii, prevenirii îmbolnăvirilor, îngrijirii şi recuperării persoanelor bolnave şi sănătoase de la concepţie până la sfârşitul vieţii.