Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Zilele Diasporei organizate de BRD…

Zilele Diasporei organizate de BRD au loc în aceeași perioadă pentru care s-a anunțat Offline-ul „Adoptă un vot”

Foto: platzforma.md

Biroul Relații cu Diaspora (BRD) anunță că în acest an, Zilele Diasporei și Congresul Diasporei, ediția a VIII-a, vor fi organizate în perioada 17-19 august. În aceeași perioadă, pe data de 18 august 2018, Grupul „Adoptă un vot” organizează cea de-a III-a ediție a Offline-ului la Chișinău, iar tema acestei ediții este Implicarea civică a diasporei în campania electorală pentru Alegerile Parlamentare din 2018. Contactat de ZdG, BRD a precizat că este vorba de un eveniment a cărei dată este stabilită printr-o Hotărâre de Guvern și că nu s-a dorit o dublare. 

„Zilele Diasporei se desfășoară în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 735 din 2016, care spune în felul următor – Zilele diasporei se organizează la sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august. Deci, o dată la doi ani are loc și congresul Diasporei, adică aceasta este bătut în cuie, noi chiar nu avem cum schimba datele sau nu am dublat unele evenimente”, spune BRD.

Hotărârea nr. 735 a fost adoptată la 9 iunie 2016 de către guvernul Filip. În aceasta se menționează  că „se acceptă propunerea Cancelariei de Stat de a organiza anual Zilele Diasporei la sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august” și că „se abrogă Hotărârea Guvernului nr.570 din 16 iulie 2014 „Cu privire la organizarea Zilelor Diasporei şi a Congresului al VI-lea al diasporei”. În Hotărârea abrogată, adoptată pe timpul guvernului Leancă, se spunea că „Zilele Diasporei se vor desfăşura anual, începând cu anul 2014, în perioada 28-30 august, pe întreg teritoriul ţării, la nivel naţional şi local”.

În urma rezultatelor obținute la Offline-urile anterioare care au avut loc în martie și august 2017, reprezentanții din diaspora împreună cu concetățenii de acasă, s-au mobilizat pentru organizarea celei de-a treia ediții care va avea loc la Chișinău, pe 18 august. Evenimentul va fi unul autofinanțat, fiecare participant fiind responsabil de achitarea taxei de participare, care va fi anunțată până pe dată de 15 august, iar achitarea se va putea efectua direct la eveniment.

Pe de altă parte, Zilele Diasporei organizate de BRD vor avea loc în perioada 17-19 august și, potrivit BRD, pe durata celor trei zile, urmează să se desfășoare mai multe activități. Între acestea, 8 ateliere tematice, o întâlnire cu Corpul diplomatic al R. Moldova, Expoziție/Târg „Moldova de oriunde” în cadrul Festivalului etno-cultural „Gustar” și Cupa diasporei la minifotbal. BRD urmează să revină cu detalii privind agenda finală a Zilelor Diasporei 2018 și locația desfășurării evenimentelor.

Sursa foto: BRD