ZdG se numără printre finaliştii concursului pentru Premiul naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică

Consiliul de Presă a desemnat finaliştii concursului pentru Premiul naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică, ediţia 2016. În finala concursului au ajuns trei din cele nouă instituţii media nominalizate, printre ele este și Ziarul de Gardă. Câştigătorul va fi anunţat la Gala „Jurnaliştii anului 2016”, care va avea loc vineri, 16 decembrie.

Finaliştii concursului au fost selectaţi după o procedură de vot din mai multe etape, în cadrul cărora au votat publicul, experţii şi membrii Consiliului de Presă. Astfel, în perioada 20 iulie – 15 noiembrie 2016, consumatorii de media au avut posibilitatea să voteze pe site-ul www.mediaforum.md pentru cele 9 instituţii mass-media care au fost propuse pentru Premiul naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică 2016 (portalurile: Agora.md, Anticoruptie.md, Newsmaker.md, Rise.md, ziarele: Cuvântul (Rezina), Observatorul de Nord (Soroca), Ziarul de Gardă, agenţia de presă IPN, postul de radio Radio Chişinău). Ulterior, comportamentul profesional al acestor instituţii media a fost apreciat de un grup de experţi şi de către membrii Consiliului de Presă. Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaţilor de către public, pe de o parte, şi de către experţi şi membrii Consiliului de Presă, pe de altă parte, au fost stabilite trei instituţii mass-media cel mai bine apreciate în ambele topuri. Acestea sunt: Anticorupţie.md, Newsmaker.md și Ziarul de Gardă.

Conform regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului, în cadrul unei şedinţe speciale închise, Consiliul de Presă va decide care din aceste trei instituţii media finaliste va primi Premiul naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică 2016. În calitate de organizator al concursului, Consiliul de Presă își rezervă dreptul de a nu desemna un câştigător dacă va considera că în anul curent nu există instituţii media demne de acest premiu.

Premiul naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din R. Moldova în anul 2015 şi este acordat anual în scopul promovării principiilor etice şi deontologice profesionale şi în semn de recunoaştere a meritelor instituţiilor mass-media în acest domeniu. În anul 2015, Premiul a fost înmânat Biroului din Chişinău al postului Radio Europa Liberă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *