ZdG a obținut premiul naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică 2017

Consiliul de Presă din R. Moldova a desemnat săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” câştigător al concursului pentru Premiul Naţional de Etică şi Deontologie profesională jurnalistică, ediția 2017. Tot ieri, 14 decembrie, la Gala „Jurnaliștii anului 2017” ZdG a obținut alte două premii: pentru jurnalism de investigație și pentru jurnalism responsabil (Alina Radu).

La concursul pentru etică și deontologie profesională au participat opt instituţii mass-media, nominalizate de consumatorii de produse media şi de un grup de experţi constituit de Consiliul de Presă. Câştigătorul concursului a fost ales după o procedură de vot din mai multe etape, în cadrul cărora au votat publicul, experţii şi membrii Consiliului de Presă. Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaţilor de către public, pe de o parte, şi de către experţi şi membrii Consiliului de Presă, pe de altă parte, au fost stabiliți finaliștii concursului: patru instituţii mass-media cel mai bine apreciate în ambele topuri (site-ul Agora.md, agenția de presă IPN, ziarele „SP” din Bălți și „Ziarul de Gardă”.

În cadrul unei şedinţe speciale, Consiliul de Presă a evaluat rezultatele concursului și a decis să ofere Premiul Naţional de Etică şi Deontologie profesională jurnalistică 2017 săptămânalului de investigații „Ziarul de Gardă”. Premiul a fost înmânat la Gala „Jurnaliştii anului 2017” (ediţia a 23-a) care a fost organizată joi, 14 decembrie, de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei.

Premiul Naţional de Etică şi Deontologie profesională jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din R. Moldova în anul 2015 şi este acordat anual în scopul promovării principiilor etice şi deontologice profesionale şi în semn de recunoaştere a meritelor instituţiilor mass-media în acest domeniu. În anul 2015, Premiul a fost înmânat Biroului din Chişinău al postului Radio Europa Liberă, iar în anul 2016 portalului Anticoruptie.md.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Academic

  KROLL UNUL, KROLL DOI
  ADĂ-NE MILIARDUL ÎNAPOI!

  Raportul Kroll II dezvaluie că cel puțin 75 de companii controlate
  de grupul Shor au participat la furtul miliardului, transferând
  banii obținuți drept credite de la Banca Socială, Banca de Economii
  și UniBank în conturi din Letonia.

  Jurnaliștii de investigație susțin că fondurile au fost transferate
  în special în conturile bancare deschise în două bănci din Letonia,
  înainte de a fi spălate printr-o rețea de aproximativ 100 de conturi
  bancare corporative din aceeași țară, potrivit informațiilor care apar
  în raportul Kroll II.

  De asemenea, cele mai multe conturi au fost deschise pe numele unor
  companii înregistrate în Marea Britanie, Belize și Panama.

  Majoritatea fondurilor s-au întors în țară pentru a plăti expunerile
  de credit existente și pentru a crea impresia că au constituit
  împrumuturi corportaive veritabile. Potrivit acelorași surse, sumele
  fraudate au ajuns în mare parte la alte bănci din Republica Moldova.

  BEM (Banca de Economii din Moldova) – aproximativ 185 milioane
  dolari, Cipru – 63 milioane dolari, China ăi Hong Kong – 61 milioane
  dolari și Elveția – 23 milioane. Aproximativ 200 de milioane de
  dolari SUA au fost transferați pe conturile mai multor bănci din
  Letonia, unde au fost spălate în continuare printr-un mecanism
  complex. Reprezentanții companiei Kroll preconizează că etapa de
  recuperare a banilor fraudați va dura minim de la 18 luni, până la
  doi ani.

 2. Reporter

  Acum Kroll va lua de la Republica Moldova o avere pentru munca la descoperirea escrocheriilor lui Ilan Shor. Dacă în Moldova a mai rămas măcar o părticică de stat de drept acești bani trebuie scoși din Ilan Shor, Vlad Plahotniuk, Viorel Chetraru, Bogdan Zumbreanu, Adriana Bețișor, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *