Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VOX/ Decernarea „Burselor de Merit…

VOX Decernarea „Burselor de Merit 2018”. De ce tinerii au ales să facă studii în R. Moldova?

În acest an, 50 de studenți de la 12 instituții universitare din țară vor beneficia de o bursă unică în valoare de 12 mii lei fiecare în cadrul programului „Burse de Merit”, organizat de Centrul de Informații Universitare.

În cadrul evenimentului, ZdG a vorbit cu câțiva beneficiari ai Bursei de Merit despre motivele pentru care au ales să își facă studiile în R. Moldova, care sunt planurile de viitor și ce cred aceștia despre calitatea studiilor universitare din țară.

„Aveam ideea de a pleca și unele planuri de viitor privind studiile peste hotare, dar am decis să rămân aici. Am încercat să iau de la facultate mai mult decât studii. M-am implicat în activități de voluntariat, iar cei trei ani de licență mi-au demonstrat că se fac studii de calitate și în R. Moldova. Vreau să rămân acasă. Dacă ar fi să merg peste hotare doar pentru a reprezenta R. Moldova”.

(Daniela Rață, Universitatea de Stat din Moldova)

„Deși am avut oportunitatea de a pleca, am decis să rămân aici pentru că este acasă. Să încerc să rup aceste tipare că în Moldova nu se fac studii și nu te poți dezvolta. Sigur că voi continua cu studiile, cel puțin master și rămân până ce aici, însă nu exclud să fac o colaborare cu cei de peste hotare”.

(Irina Belous, Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”)

„A fost o provocare destul de serioasă în momentul în care a trebuit să aleg între R. Moldova și altă țară. Fiind totuși un patriot și gândindu-mă la viitorul țării mele am decis să rămân aici, acasă. Niciodată nu am spus că la noi studiile nu sunt de calitate. Atât timp cât îți dorești să faci studii de calitate, le obții. Nu neg posibilitatea de a pleca peste hotare pentru un schimb de experiență, însă mă gândesc și la revenirea în țară pentru a contribui la dezvoltarea ei”.

(Andrei Secu, Academia de Studii Economice a Moldovei)

„Este o întrebare destul de dureroasă pentru mine. Pe parcursul studiilor liceale am beneficiat de câteva burse și am văzut nivelul de studii de peste hotare. Deși acolo sunt lucruri mai bune, avem și noi multe lucruri care se fac foarte bine. Noi, studenții trebuie să contribuim la promovarea metodelor de învățământ de care vrem să dispunem. E important să-ți faci studiile în țara în care te-ai născut. Ține și de spiritul cetățenesc și de dragostea față de patrie. Am fost acceptată la Iași, dar am spus că rămân aici. E Moldova mea.
De la o scară de la 0 până la 100, voi da 70% calității studiilor. Sunt studii de calitate, însă depinde foarte mult de student, cât de mult ești dispus să te implici, pentru că ne-am obișnuit doar să primim”.

(Daria Căpățână, Universitatea de Stat din Moldova)

„Inițial am vrut să plec . Căutam diferite oportunități, după care vorbisem cu părinții. Într-o zi, mama mi-a spus că nu este necesar să pleci din țară ca să faci o facultate doar pentru că ea este peste hotare. De ce să nu fac o facultate acasă, de care am rămas foarte mulțumită. Nepărat vreau să rămân acasă. La capitolul calitate în educație, eu cred că suntem destul de bine, pentru că am făcut un schimb de experiență în Statele Unite și ceea ce am învățat acasă mi-a prins foarte bine în SUA.

(Daniela Lungu, Universitatea Tehnică)

Programul „Burse de Merit” a fost lansat în anul 1996 la iniţiativa Fundaţiei Soros-Moldova pentru a încuraja performanţele academice, ştiinţifice şi extracurriculare ale studenţilor din țară. Din anul 2003 programul „Burse de Merit” este preluat şi organizat de către Centrul de Informaţii Universitare, sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova. BC „Moldova Agroindbank” SA aderă la program începând cu anul 2001, iar din anul 2004 și „Voxtel” SA, acum Orange Moldova, devine partenerul programului.