Principală  —  IMPORTANTE   —   Votat! Deputații vor elabora un…

Votat! Deputații vor elabora un proiect de lege privind alegerea judecătorilor de către popor

Foto: debraila.ro

Deși mai mulți deputați s-au arătat nemulțumiți de inițiativa democraților și au declarat că aceasta este populistă, majoritatea Parlamentară a votat proiectul de hotărâre pentru inițierea elaborării proiectului pentru modificarea Constituției, astfel încât judecătorii să poată fi aleși de popor.

Subiectul a ajuns în Parlament la doar două zile după ce Vladimir Plahotniuc a anunțat în cadrul briefingului PDM despre inițiativa alegerii judecătorilor de către popor.

Sergiu Sîrbu a prezentat de la tribuna Parlamentului proiectul de hotărâre pentru inițierea elaborării proiectului pentru modificarea Constituției, astfel încât judecătorii să poată fi aleși de popor. În opinia democratului, această inițiativă vine să restabilească încrederea oamenilor în sistemul judecătoresc.

Deputatul liberal Lilian Carp a menționat că prin implementarea acestei inițiative nu există o dovadă clară că judecătorii, deși vor aleși de popor, nu vor ajunge ulterior în subordinea unui politician.

„Prin asemenea propuneri legislative vreți ca și judecătorii să le propună oamenilor în loc de justiție tușoncă, orez și macaroane?”, a întrebat deputatul PSRM Vasile Bolea.

„Ce ține de macaroane, și ieri, și azi, și mâine rămân în vigoare normele legale, inclusiv din Codul Penal, care prevăd sancțiuni dure pentru coruperea alegătorilor”, a replicat Sergiu Sîrbu.

„Consider că acesta este un populism electoral. Consider că trebuie de exclus procurorul general din Consiliul Superior al Magistraturii și judecătorii să fie lăsați să își facă treaba. Ca și membru al Comisiei juridice, nu voi participa la acest flashmob”, a menționat Tudor Deliu, deputat PLDM.

Deputatul democrat Dumitru Diacov a menționat că discuțiile aprinse nu își au locul pentru că se vrea doar formarea unui grup de lucru care va elabora proiectul.

Comunistul Oleg Reitman le-a replicat însă autorilor proiectului că inițiativa face parte din programul electoral al PCRM și că trebuie făcută o trimitere la faptul că ei de fapt sunt autorii. Mai mult ca atât, acesta a precizat că proiectul nu putea fi realizat într-un timp atât de scurt, așa că ar fi mai bine ca acesta să fie lăsat pe seama noului Legislativ.

Atât liberalii, cât și socialiștii și liberal democrații au menționat că nu vor participa la elaborarea proiectului.

Potrivit inițiativei democraților, proiectul urmează a fi elaborat de către Comisia juridică, numiri și imunități, iar ulterior va fi prezentat în Plenul Parlamentului în 30 de zile.