• ads
 • Votat! Deputații vor elabora un proiect de lege privind alegerea judecătorilor de către popor

  Votat! Deputații vor elabora un proiect de lege privind alegerea judecătorilor de către popor
  Foto: debraila.ro
  vizualizări
  11 octombrie 2018 | 14:16

  Deși mai mulți deputați s-au arătat nemulțumiți de inițiativa democraților și au declarat că aceasta este populistă, majoritatea Parlamentară a votat proiectul de hotărâre pentru inițierea elaborării proiectului pentru modificarea Constituției, astfel încât judecătorii să poată fi aleși de popor.

  Subiectul a ajuns în Parlament la doar două zile după ce Vladimir Plahotniuc a anunțat în cadrul briefingului PDM despre inițiativa alegerii judecătorilor de către popor.

  Sergiu Sîrbu a prezentat de la tribuna Parlamentului proiectul de hotărâre pentru inițierea elaborării proiectului pentru modificarea Constituției, astfel încât judecătorii să poată fi aleși de popor. În opinia democratului, această inițiativă vine să restabilească încrederea oamenilor în sistemul judecătoresc.

  Deputatul liberal Lilian Carp a menționat că prin implementarea acestei inițiative nu există o dovadă clară că judecătorii, deși vor aleși de popor, nu vor ajunge ulterior în subordinea unui politician.

  „Prin asemenea propuneri legislative vreți ca și judecătorii să le propună oamenilor în loc de justiție tușoncă, orez și macaroane?”, a întrebat deputatul PSRM Vasile Bolea.

  „Ce ține de macaroane, și ieri, și azi, și mâine rămân în vigoare normele legale, inclusiv din Codul Penal, care prevăd sancțiuni dure pentru coruperea alegătorilor”, a replicat Sergiu Sîrbu.

  „Consider că acesta este un populism electoral. Consider că trebuie de exclus procurorul general din Consiliul Superior al Magistraturii și judecătorii să fie lăsați să își facă treaba. Ca și membru al Comisiei juridice, nu voi participa la acest flashmob”, a menționat Tudor Deliu, deputat PLDM.

  Deputatul democrat Dumitru Diacov a menționat că discuțiile aprinse nu își au locul pentru că se vrea doar formarea unui grup de lucru care va elabora proiectul.

  Comunistul Oleg Reitman le-a replicat însă autorilor proiectului că inițiativa face parte din programul electoral al PCRM și că trebuie făcută o trimitere la faptul că ei de fapt sunt autorii. Mai mult ca atât, acesta a precizat că proiectul nu putea fi realizat într-un timp atât de scurt, așa că ar fi mai bine ca acesta să fie lăsat pe seama noului Legislativ.

  Atât liberalii, cât și socialiștii și liberal democrații au menționat că nu vor participa la elaborarea proiectului.

  Potrivit inițiativei democraților, proiectul urmează a fi elaborat de către Comisia juridică, numiri și imunități, iar ulterior va fi prezentat în Plenul Parlamentului în 30 de zile.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Parlamentul a votat joi, 9 iulie, în lectură finală proiectul de lege cu privire la răspunderea și cerințele de asigurare a operatorilor aerieni și a operatorilor de aeronave. Potrivit noii legi, operatorii aer…
  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  „Ștefan Gațcan trebuie să-și dea demisia”. Asta a declarat deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, care susține că revenirea docorului-deputat în Parlamentul de la Chișinău este „o rușine”. Parlamentarul a mai…
  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Monitorul Oficial al Republicii Moldova va fi editat atât în format electronic, cât și în format tipărit, cu aceeași forță juridică. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Legii pri…
  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  Moțiunea simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății nu a fost susținută în plenul Parlamentului de la Chișinău. Pentru respingerea moțiunii au votat deputații PSRM și PDM. După ce ministr…
  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Vineri, 10 iulie, Uniunea Europeană va aproba eliberarea tranșei a doua din asistența macrofinanciară, în valoare de 30 milioane de euro, pentru R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către lidera PAS, Maia Sandu,…
  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS în 8 zile

  În opt zile, începând cu 1 iulie curent, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) a recepționat aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, până la 8 i…
  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS  în 8 zile