Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Volumul total al masei lemnoase…

Volumul total al masei lemnoase dobândite în mod ilicit în anul 2014 a constituit 2487 m3

Tăierile ilicite aduc prejudicii enorme fondului forestier din Moldova. Paza pădurilor constituie una dintre sarcinile primordiale ale gospodăririi durabile a fondului forestier. Activitatea în acest domeniu a entității de profil, Agenția ”Moldsilva” nu a fost organizată eficient, a constatat Curtea de Conturi în raportul de audit, examinat la data de 29 martie curent.

Astfel, volumul total al masei lemnoase dobîndite în mod ilicit în anul 2014 a constituit 2487 m3, fiind întocmite 427 de procese-verbale cu privire la contravenția silvică, atât pe contravenienții identificați cât și pe cei neidentificați, prejudiciul calculat însumînd 557,1 mii lei, din care au fost achitate – 464,5 mii lei (83,4 %).

Deși cadrul legal prevede că, în cazul în care confiscarea producției silvice dobîndită ilicit este imposibilă, cuantumul despăgubirii urmează a fi majorat cu costul masei lemnoase eliberate pe picior, conform prețurilor în vigoare, auditul relevă că Agenția nu a stabilit costul masei lemnoase eliberate pe picior. Ca urmare, imperfecțiunea bazei regulatorii în privința documentării și evaluării pagubei din tăierile ilicite au determinat crearea condițiilor favorabile pentru stimularea acțiunilor ilicite nominalizate. În consecință, în anul 2015, în fondul forestier gestionat de Întreprinderea de stat întreprinderea pentru silvicultură Edineț, au fost stabilite tăieri ilicite în proporții enorme (4579,7 m3), fiind cauzate întreprinderii prejudicii în valoare de 586,6 mii lei.

Astfel, lipsa acțiunilor din partea organelor de conducere și de control a întreprinderii a condiționat premise prielnice tăierilor ilicite și, ca urmare, a lipsit întreprinderea de mijloace financiare considerabile. Organizarea și funcționarea Gărzii forestiere nu corespunde rigorilor cadrului legal, nefiind aprobată în structura aparatului central al Agenției.

Personalul acestei subdiviziuni în număr de 8 unități cu un fond de salarizare lunar de 33,9 mii lei este întreținut din mijloace provenite din arenda fondului forestier, ceea ce nu întrunește cerințele cadrului legal privind activitatea autorităților publice centrale. Se relevă statutul juridic ambiguu și nedefinit al Gărzii forestiere, exercitarea de către această unitate a unor funcții care se suprapun cu atribuțiile altor subdiviziuni de profil, ceea ce generează ineficiență per ansamblu, respectiv, deficit de responsabilitate.

Deși, în 2014, cheltuielile efective totale pentru întreținerea Gărzii forestiere din cadrul entităților silvice au constituit suma totală de 1288,0 mii lei (cu o depășire de 232,9 mii lei a celor planificate), rezultatele activității acesteia sînt modeste. Prin urmare, garda forestieră nu și-a exercitat atribuțiile corespunzător și nu a asigurat paza fondului forestier, cauza fiind ineficiența managementului financiar și control din cadrul entităților silvice.