Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Viorel Chivriga: „Fără o comunitate…

Viorel Chivriga: „Fără o comunitate de afaceri puternică, țara va stagna în continuare”

IDIS Viitorul desfășoară o campanie de informare națională privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC). Grupul țintă de beneficiari ai campaniei include funcționarii Direcțiilor agricole raionale, reprezentanții asociațiilor de business din cele 32 de raioane ale țării, ai organizațiilor neguvernamentale cu profil agricol, angajații instituţiilor din subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Agenda atelierelor de lucru include subiecte de interes major pentru participanți, printre care prioritățile ZLSAC pentru Moldova, costurile, beneficiile și avantajele acordului, agricultura și dezvoltarea rurală, achizițiile publice, măsurile sanitare și fitosanitare, cerințe față de producere și comerț, certificare, provocările ZLSAC și asistența financiară din partea UE. În cadrul seminarelor, participanții sunt asigurați cu materiale informative, elaborate de IDIS „Viitorul”, Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, alți parteneri. Până în prezent, au fost organizate ateliere de lucru în raioanele Cantemir, Comrat, Strășeni, Căușeni, Ialoveni, Teleneşti, Soroca, Donduşeni, Criuleni, Călăraşi, Hâncești, Râșcani, Leova, Rezina, Nisporeni, Ciadîr Lunga. La atelierele de lucru, organizate de IDIS „Viitorul” au participat peste 500 de participanți.

„Informarea agricultorilor este importantă pentru noi și constituie un element cheie în valorificarea beneficiilor pe care le oferă Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană. La fel, este necesar un transfer de experiențe pozitive pentru agricultori din statele care au înregistrat rezultate notabile în modernizarea agriculturii și dezvoltarea rurală”, a subliniat Ion Sula, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

De asemenea, vVice-ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a precizat că antreprenorii trebuie să fie informați despre avantajele pe care le oferă ZLSAC. „Mai mult ca atât, ei trebuie să cunoască rigorile UE la intrarea pe piața europeană, în special cele legate de certificare”, a adăugat vice-ministrul Economiei.

Viorel Chivriga, coordonator de proiect la IDIS „Viitorul” a apreciat prezența sporită și interesul participanților față de subiectele discutate la atelierele de lucru. „S-a vorbit foarte mult despre comunicare, diseminarea informației, transfer de experiență și expertiză din UE. Aici, cu siguranță este necesar de schimbat lucrurile, deoarece există un gol, care trebuie eliminat într-o manieră profesionistă. Discuțiile nu au fost sterile, ci din contra, productive și interesante. Am fost flexibili cu participanții, de câte ori a fost nevoie. Au fost discutate probleme legate de intrarea pe piața UE, protejarea pieței interne, capacitățile instituționale ale instituțiilor de stat, APL, comunității de afaceri, achizițiile publice, concurență, protejarea sectoarelor economiei naționale, fiscalitate, investiții, suport financiar, etc. Mi-a plăcut foarte mult insistența participanților pe o temă mai delicată – climatul de afaceri în Moldova. Bravo lor, oamenii conștientizează că fără o comunitate de afaceri puternică, țara va stagna în continuare”, a menționat Viorel Chivriga.

Amintim că Integrarea Europeană este una din prioritățile Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. IDIS „Viitorul” a elaborat numeroase studii cu tematica integrării europene. Împreună cu Institutul European Român (IER) a organizat traininguri cu participarea experților străini pentru negociatorii moldoveni a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. La fel, IDIS „Viitorul” a organizat și a realizat o serie de campanii de informare și diseminare a informației privind Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Menționăm că activitățile au loc în cadrul proiectului „Civil Society. Dialog for Progress”, finanțat de UE. Proiectul este implementat de un consorțiu din nouă organizații. Consorțiul este condus de Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS). În R. Moldova, activitățile sunt implementate de IDIS „Viitorul”.