Vineri, 23 august, va fi zi de doliu

Guvernul R. Moldova a declarat ziua de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste.

,,Prin instituirea unei asemenea zile, condamnăm în mod ferm și neechivoc toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare și autoritare. Din perspectiva victimelor, nu contează care regim i-a lipsit de libertate, i-a torturat sau  i-a ucis sau care a fost motivul, iar o zi a memoriei tuturor victimelor ar veni să unească societatea în jurul compasiunii, a înțelegerii și a recunoașterii suferințelor tuturor victimelor și membrilor familiilor acestora și să asigure că cei care s-au opus activ acestor regimuri și au luptat împotriva tiraniei și oprimării nu vor fi uitați” declarat Maia Sandu.

În context, Guvernul a declarat ziua de 23 august zi de doliu, cu arborarea în bernă, în intervalul 09:55-10:00, a drapelului de stat.

Astfel, vineri, la ora 10:00, Guvernul și autoritățile publice vor păstra un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor.

De asemenea, în intervalul 10:10 și 10:30, vor fi oferite panglici negre cetățenilor în memoria victimelor regimurilor totalitare și autoritare.

Parlamentul European a declarat ziua de 23 august, când a fost semnat pactul Ribbentrop-Molotov, ziua europeană a comemorării victimelor fascismului şi comunismului în septembrie 2008, menționând că „data de 23 august 1939, când Hitler și Stalin au hotărât să împartă Europa în sfere de influență, a fost aleasă de deputații europeni pentru a aminti de crimele comise de cele două tiranii”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *