Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sub acoperire: „Și mâncare,…

VIDEO Sub acoperire: „Și mâncare, și ruble, și înghețată, și basein”. Cât costă o zi în corturile din fața instituțiilor statului

De la 500 la 1000 de lei pe zi. Cu atât sunt plătiți oamenii care au stat, în ultimele zile în corturile amplasate în fața instituțiilor statului. Pentru a obține mai multe informații privind scopul, rostul și modul de organizare al acestor proteste, reportera ZdG a decis să își schimbe rolul, transformându-se într-o persoană care-și dorește să participe la „protest”. Astfel, ea a petrecut o parte din ziua de 14 iunie 2019 în calitate de protestatară lângă sediul Procuraturii și o altă parte din zi – lângă Guvern, discutând cu „organizatorii”. Aceștia nu s-au sfiit să-i ofere detalii despre prețuri și condiții.

Grupurile de persoane adunate în preajma instituțiilor publice în ultimele zile au generat foarte multe controverse. Pe de o parte, oamenii prezenți zi și noapte în fața instituțiilor, solicitați de jurnaliști, nu au putut explica de ce au venit, pe de altă parte, în spațiul public, au existat foarte multe semnale că aceste persoane sunt plătite ca să mimeze un fel de protest în preajma acestor instituții, în realitate acestea neînțelegând ce au de făcut.

Și ZdG a realizat mai multe reportaje din preajma acestor aglomerații de corturi și de oameni, dar de fiecare dată reporterii reveneau cu mai multe întrebări decât răspunsuri. O parte dintre cei prezenți erau țărani din sate care tăceau, dar alții – erau tineri, bine antrenați fizic, care se comportau de parcă ar controla aceste ființe umane. 

Pentru a obține mai multe informații privind scopul, rostul și modul de organizare al acestor proteste, reportera ZdG a decis să își schimbe rolul, transformându-se într-o persoană care-și dorește să participe la „protest”. Astfel, ea a petrecut o parte din ziua de 14 iunie 2019 în calitate de protestatară lângă sediul Procuraturii și o altă parte din zi – lângă Guvern.

„Alții fac 4000 de lei timp de o lună, da noi dăm banii eștia timp de 4 zile”

Astfel, persoanele pe care le-a cunoscut, i-au confirmat că „protestatarii” sunt plătiți, explicând cum sunt aceștia organizați, cum se fac plățile, cât costă o zi sau o noapte și care sunt tarifele. „Dima” (Dumitru, n.r.) de la Șoldănești, așa cum s-a prezentat unul dintre organizatorii grupurilor de „protestatari”, a spus cu mândrie că, „de exemplu, iaca sunt oameni care primesc 500 de lei, da’ la noi asta-i 50 euro, la noi în euro se dă. La noi asta-i 1000 de lei ca să stai o zi. Stai două zile 2000 de lei. Alții fac 4000 de lei timp de o lună, care lucrează, da’ noi dăm banii ăștia timp de 4 zile”.

Una dintre provocările acestui protest este igiena. Tot „Dima” a explicat cum funcționează procedurile de igienă: „se spală din „șâpuri” (sticle, n.r.). Iau o „garafă” cu apă și se spală așa, își spală mâinile și fața și gata. Da’ să-și spele intimul, nu”.  „Dima” are o locuință îîn Chișinău și își invită cunoscuții să facă baie uneori la el, dar nu acceptă bătrâni și necunoscuți.  „Vanea” (Ion, n.r.) de la Căușeni spune că seara toți au voie să facă baie la „Bazinul din spatele Guvernului, pe gratis”. „Da, iaca „baseinu” (bazin, n.r.), da, pentru noi e degeaba de la ora 9 până la 10. Ieri am fost la iaz, azi la „basein” și așa mai departe”. Bărbatul face referire la bazinul Universității de Educație Fizică și Sport, amplasat în spatele Guvernului. Solicitați de ZdG, angajata bazinului a negat informațiile, iar directorul nu a răspuns.

Joi, 14 iunie, a fost prima zi în care au lipsit oamenii din sate din preajma instituțiilor publice. Organizatorii au și o explicație: „Mulți oameni ieri au fost, dar pe mulți i-o alungat acasă. Că se îmbătau, se băteau”, a punctat tânărul.

Reportera ZdG, deghizată în protestatară, a încercat să afle sensul acestei activități comerciale. Organizatorii nu s-au arătat prea pregătiți sau interesați de partea politică, declarând că e ceva cu „miliardul, nemiliardul”. Totuși, ei spun că în weekend va fi multă lume, adusă, probabil, pentru un contra-protest. „Duminică o să fie mulți. O să iasă și din partea șeilantă și din partea asta. Din amândouă părți o să iasă oameni”, spune Vanea. Cauza ar fi „Maia Sandu o spus, să vie să ne alunge pe noi tipa. Karoce, politică”.

Vă prezentăm în continuare dialogurile purtate cu doi dintre organizatorii acestor evenimente. (R – reporter, Dima – interlocutorul de lângă Procuratura Generală, Vanea – interlocutorul de lângă clădirea Guvernului)

„Eu dau bani la ai mei, tu trebuie să îi găsești pe ai tăi, din Călărași”

R: Da’ pe voi aici vă hrănește?

Dima: – Sincer eu nu știu, da’ trebu’ să îi hrănească. Ca să înțelegi căbărbatu’ lu sora mea, ap el face tăt asta și eu vin, pur și simplu, mă uit ce fac și mă duc acasă, eu nu stau. Eu vin și îi dau banii, iată vezi cum îi port așa în „cihol” (husă, n.r.) – euro. Eu vin și îi dau bani și gata.

R: Cui dai bani?

Dima: Lu’ aeștia care stau.

R: Înseamnă că și mie o să-mi dea?

Dima: Eu nu știu, unde o să stai tu? Eu le dau lu’ ai mei. Tu trebuie să găsești unde sunt din Călărași, după ce găsești unde sunt acei din Călărași, apu’ deamu trebu’ să grăiești cu dânșii, cine acolo e șef. De exemplu cum acolo este bărbatu’ lu sora mea, ap el găsește tot asta, el dă bani, el face tot. Ap așa și la Călărași.

……….

R: Dar aici din ce sat, raion sunt?

Dima: Sincer eu știu numai pe cei de la Șoldănești.

E: Da’ în partea ceilaltă de unde sunt?

Dima: Pot să mă interesez, da’ nu știu. Aici îs tare mulți, pe tăți eu nu îi știu.

R: De când e toată asta?

Dima: asta-i a 6-a zi.

R: Și cât o să primesc eu pentru asta?

Dima: Eu nu știu. Vezi că tarifurile îs diferite. De exemplu iaca sunt oameni care primesc 500 de lei, da’ la noi asta-i 50 euro, la noi în euro se dă. La noi asta-i 1000 de lei ca să stai o zi. Stai două zile 2000 de lei. Alții fac 4000 de lei timp de o lună, care lucrează, da’ noi dăm banii eștia timp de 4 zile.

„Facem un fel de miting, dar nu mă interesează”

R: Da’ explică-mi ce e toată asta? Ce se întâmplă?

Dima: Ca un fel de miting.

R: Dar pentru ce?

Dima: Dac’ sincer, eu singur nu știu, nu mă interesează. Am înțeles că acolo șini o furat, șini n-o furat milionu, nu milionu…

R: De ce la câțiva se achită, la alții nu se achită?

Dima: Da de ce? La toți trebuie să se achite.

R: I-am întrebat pe niște băieți de acolo și nimeni nu știe nimic.

Dima: Ție nimeni nimic nu o să-ți spună. Chiar să le achite, nimeni nu o să-ți spună nimic.

R: Bunica mi-a spus că o să fie mulți oameni, dar nu prea sunt.

Dima: Mulți oameni ieri au fost, dar pe mulți i-o alungat acasă.

R: De ce?

Dima: Că se îmbătau, se băteau.

R: Dar o să mai vină?

Dima: Nu știu. Știu că trebuiau să mai vină azi din Soroca, da mai departe nu știu.

R: Acolo (lângă Procuratura Generală, n.r.) să vină sau unde?

Dima: Da.

R: Dar oamenii de aici, ei nu se duc acasă? Unde se spală, unde se duc la wc?

Dima: Sincer, iaca băieții eștia, ei se spală din „șâpuri” (sticle, n.r.). Iau o „garafă” cu apă și se spală așa, își spală mâinele și fața și gata. Da’ să-și spele intimul, nu. Iată, de exemplu, prietenii eștia cu care eu stăteam acolo, ap’ eu îi iau la mine să se băiască. Dacă mi-s prieteni îi iau. Dar dacă nu, nu, că eu nu as mai iau toată baba ori tot moșneagu să vie să se băiască la mine, că eu niș nu-l cunosc. Pe care cunosc, niș o problemă, lasă să vină să se băiască la mine.

„Vouă cât v-o abișcit să vă dăie?”

Participant: Ai venit la protest aici?

R: Da

P: De unde?

R: Din Călărași, dar voi?

P: Din Căușeni. Ai venit singură sau cu grupa?

R: Am venit cu bunica.

P: Prosta așa sau cineva v-o adus?

R: Dar pe voi?

P: Noi nu prosta așa.

R: Da cum?

P: Da tu și nu știi cum? Cum te numești?

R: Alina (nume schimbat)

P: Vanea (dăm mâna)

Vanea: Cu avtobusu ați venit sau așa cu hodu vostru? V-o adus?

R: Nu, am venit cu rutiera din sat.

V: Și v-o promis aișia ceva să vă dăie?

R: Bunica o zis că da, dar nu știu. Dar vouă?

V: Bunica azi nu o ieșit?

R: O ieșit, dar îi în partea ceea.

V: Mai sunt acolo mai multe bunele?

R: Bunele nu prea.

V: Vapșe ieri o fost 8 avtobusuri și în fiecare zi, da nuștiu de ce azi n-o venit.

R: Dar vouă v-au zis că o să vă dea bani?

V: Da, dap-cum. Eu prosta de luni-s aici.

R: Dar nouă când o să ne dea banii?

V: Dap nu știu voi cum stați aișia. Noi șidem toată noaptea și ziua, dormim aici, eu sunt a patra zi. Vouă cât v-o abișit să vă dăie?

R: Vreo 500, dar cine știe.

V: Ap da, aieștia care vin dimineața și seara se duc, 500 de lei le dă.

R: Dar vouă?

V: 1000.

R: Pe toate 4 nopți?

V: Fiecare noapte și fiecare zi – o mie de lei. Și iaca așa.

R: Dar vouă de aici vă dau banii?

V: Da’, noi avem șefu nostru. La Călărași nuștiu. Așteptați să vă înscrie în listă. V-ați înscris în listă?

R: Dar unde trebuie să ne înscriem?

V: Bunica îi prima zi? Ieri, alaltăieri i-o dat ruble?

R: Ea e prima zi.

Vanea: Voi trebuie să căutați cine mai este din Călărași și să vă spună cine e șefu’ și ei să vă scrie. Da eu nu știu.

„Duminică o să fie mulți. Din amândouă părțile au să iasă oameni”

R: Și banii o să ni-i dea când o să ne ducem?

V: Da, seara, pe la 5-6,când plecați aeștia care cu ziua șed. Îți spun, azi vopșă nu o ieșit nici o fimeie, numa iaca pațanii. Iaca trebuie să fie . Duminică o să fie mulți.

R: Duminică o să fie mulți?

V: O să iasă și din partea șeilantă și din partea asta. Din amândouă părți o să iasă oameni.

R: De ce?

V: Maia Sandu o spus, să vie să ne alunge pe noi tipa. Karoce, politică.

R: Dar voi aici mâncați undeva?

V: Ne hrănesc. De trei ori pe zi ne dau mâncare. Treb să căutați grupuri care sunt din Călărași și din trânșii este unu care cu lista și cu rublele. Și după lista asta îți iei și mâncare.

R: Dacă te înscrii în listă îți dă mâncare?

V: Și mâncare, și ruble, și înghețată.

R: Dar vă dă unde să faceți duș?

V: Da, iaca baseinu, da pentru noi e dejeaba de la ora 9 până la 10. Ieri am fost la iaz, azi la „basein” (bazin, n.r.) și așa mai departe.

R: Aici (în spatele clădirii Guvernului, n.r.)  toți sunt din Căușeni?

V: Kankretna din Căușeni din orașu’ meu îs 16 oameni, eu mă uit după dânșii.

R: Dar cum i-au găsit pe toți?

V: Noi avem niște druji care-s din partidu’ ista a lor democrat.

…….

V: Iaca vezi pațanu’ șela, iaca el are grupă, el dă ruble. El prosta îi cu Anenii Noi. Ție îți trebuie să găsești unu’ di aista care cu Călărași.

R: Ca atare pentru ce e asta?

Vanea: Tipa pentru să nu aleagă ei tipa, știi, să fie alegeri libere sau cum se mai zice. Da’ azi vapșe puțini, ieri, alaltăieri nu avei unde să te așezi aiși.

Partidul Democrat a anunțat astăzi că Guvernul Filip își va demisia. La scurt timp după acest anunț, protestatarii care s-au instalat în fața mai multor instituții de stat, și-au strâns lucrurile și corturile.