Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Soarta Liceului „Prometeu-Prim” -…

VIDEO Soarta Liceului „Prometeu-Prim” – pe seama unui concurs trucat

Foto: dumitruciorici.com

La 3 iulie, după 28 de ani de activitate, Aurelian Silvestru a fost demis din funcția de director al Liceului „Prometeu” din Chișinău, de către alți doi fondatori ai instituției, Stepan Cioclea și Nicu Roman, în urma unui conflict de interese, după cum afirmă ultimul. Astfel, pe 13 august, a avut loc cea de-a doua etapă a unui concurs public desfășurat pentru ocuparea funcției de director al Liceului „Prometeu”, la care au fost intervievați trei candidați aleși în prealabil de comisia concursului.

Concursul a fost lipsit de transparență, mass-mediei și unor profesori ai liceului fiindu-le restricționat accesul. Mai mult decât atât, evenimentul nu s-a desfășurat la liceu, ci pe str. Nicolae Iorga, 20, unde își are oficiul unul dintre fondatorii liceului, Ștefan Cioclea, director „Planta-Vin” SRL.

Cei trei candidați pentru funcția de director al Liceului „Prometeu” au fost Tatiana Verdeș, Ion Popov și Daniela State.

Tatiana Verdeș este doctor conferențiar, deține grad didactic superior și este prorector pentru activitatea științifică la Universitatea de Studii Politice-Economice „Constantin Stere”, dar și profesoară de limbă și literatură română la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”. Aceasta spune că pentru ea acest concurs a fost mai mult o provocare, decât „o dorință arzătoare”.

„Am o experiență și bune practici, pe care mi-aș dori să le implimentez și în Liceul „Prometeu-Prim”. Am văzut anunțul și m-am gândit de ce să nu încerc, cu atât mai mult că motivația cea mare a fost copiii. Îmi doresc să fiu aici, ca să fie și copiii mei aici”, menționează candidata.

Dacă va câștiga concursul, Tatiana Verdeș spune că va realiza o analiză mai riguroasă și va ține cont de necesitățile și prioritățile elevilor, părinților și a cadrelor didactice. Întrebată dacă ea cunoaște suficent activitățile din cadrul Liceului „Prometeu-Prim”, candidata a spus că vrea să se focuseze pe soluții și nu pe probleme. Mai mult de atât, în fața comisiei, Verdeș a recunoscut că nu a identificat probleme în activitatea instituției. Aceasta spune că primul pas în calitate de director ar fi o formare continuă ce ține de managementul proiectelor, dar și internaționalizarea certificatelor – „e foarte real, am pus pași concreți în prezentarea mea”.

În timp ce discutam cu prima candidată, deși fusese anunțată o pauză de 15 minute, peste 7 minute, președintele comisiei a încuiat ușa și nu ne-a mai permis să asistăm la prezentarea celui de-al doilea candidat, Ion Popov, director al Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Chișinău. 

La final de prezentare, ne-am apropiat de candidat. Acesta ne-a spus că nu vrea să apară în mass-media, pentru că „nu e vorba de o funcție atât de înaltă”. Acesta a povestit că este director al Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” de doi ani și jumătate. Întrebat de ce nu a rămas să facă în continuare schimbări în instituția în care activează, Popov a spus că „eu, în genere, sunt un jucător, câștig, nu câștig – intru în joc”. Candidatul spune că prioritatea lui este un învățământ de calitate și că își dorește ca Liceul „Prometeu” să devină un model pentru toate instituțiile din țară.

Zinaida Vîrlan, directoarea adjunctă pentru Educație la Liceului „Prometeu-Prim”, care a asistat la interviul cu cel de-al doilea candidat, ne-a povestit că Ion Popov s-a dovedit a fi departe de ceea ce reprezintă azi „Prometeu”.

„Am avut impresia că i-a fost pregătită prezentarea, avea greșeli când citea informația. Răspunsurile la întrebări erau stranii, fie că nu înțelegea întrebările, fie dădea un răspuns evaziv care era mult prea îndepărtat de întrebarea care i se adresase. Era clar că domnul nu era pregătit să răspundă la întrebări”, a spus Zinaida Vîrlan.

Cea de-a treia candidată, Daniela State, profesoară la Liceul „Columna” din Chișinău, a încercat să plece neobservată și nu a dorit să vorbească, argumentând că, la moment, este angajată la o altă instituție privată și nu se poate expune, chiar dacă deja a participat la acest concurs public. 

Comisia de concurs a fost compusă din 5 membri. Președinte a fost Victor Zepca, care s-a prezentat ca fiind profesor conferențiar, însă pedagogii de la „Prometeu”, care au asistat la intervievarea candidaților, au negat acest lucru, spunând că, în realitate, Zepca este medic igienist și că a activat în cadrul Comisiei de Administrare a Liceului „Prometeu-Prim”, fiind total lipsit de inițiativă. 

Printre membrii comisiei au mai fost Vasile Gâtlan – director adjunct al IP Liceul teoretic „Natalia Dadiani” și Pavel Cerbușcă – directorul Liceului „Aristotel”, o tânără, Lilia Banu, care afirmase că ar fi sociolog de specialitate, și Roman Nicu, fiul membrului fondator al Liceului „Prometeu”, răposatul Tudor Nicu. La moment, Roman Nicu asigură interimatul funcției de director al instituției. Acesta spune că a reprezentat fondatorii în cadrul concursului. 

Chiar dacă președintele comisiei insista ca acest concurs să se desfășoare cu respectarea strictă a prevederilor regulamentului, membrii comisiei nu s-au prezentat în fața publicului și nici nu au dorit să-și dezvăluie participarea la concurs. Deși nu a fost anunțat învingătorul concursului, Victor Zepca a dizolvat comisia, fără a-și argumenta decizia. 

„Era normal ca ei să se prezinte de la început, să știm exact cine sunt cei care fac azi selectarea noului director al Liceului „Prometeu”. Acești membri au fost numiți de ceilalți doi asociați, fără a se lua în calcul părerea domnului Aurelian Silvestru. S-a făcut cumva așa, pe furiș, pe tăcute, pe neștiute”, susține Zinaida Vîrlan, directoarea adjunctă pentru Educație de la Liceul „Prometeu-Prim”. 

Roman Nicu a refuzat să vorbească despre cine au fost membrii comisiei, argumentând că este o situație de conflict între cei trei fondatori ai instituției și că nu dorește să spună nimic despre membrii comisiei, din motive de securitate, ca aceștia să nu aibă de suferit. Întrebat despre cauza conflictului, acesta a spus că „dl Silvestru nu vrea să plece din funcție”.

Întrebat de ce nimeni dintre cadrele didactice nu a fost invitat în calitate de membru al comisiei de concurs, Roman Nicu a spus că profesorii au refuzat, lucru pe care aceștia îl neagă. 

„Ni s-a spus că în luarea de deciziilor vizavi de Liceul „Prometeu”, nu e nevoie de colectivul didactic – adică noi am fost dați la o parte”, susține Zinaida Vîrlan, singura care a fost acceptată în sala de concurs.

Directorul interimar, Roman Nicu, spune că este mulțumit de cum a evoluat concursul și de cei trei candidați, dar nu cunoaște când vor fi anunțate rezultatele concursului.

„Candidații mi s-au părut absolut impresionanți – au și viziuni asupra educației, au și competențe, au și calificări necesare. O să fie o decizie destul de grea”, a menționat acesta.

Pe de altă parte directoarea adjunctă al Liceului „Prometeu-Prim”, Zinaida Vîrlan, are o părere diferită.

„Noi, de fapt, am asistat astăzi la un spectacol foarte urât. Eu cred că cei trei candidați sunt departe de a cunoaște realitatea Liceului „Prometeu” și sunt departe de a face față acestui colectiv foarte bun”, a punctat aceasta.

Potrivit ordinului fondatorilor, directorul și fondatorul Aurelian Silvestru a fost demis în ziua de 3 iulie de către asociații săi, Stepan Cioclea și Roman Nicu. Potrivit lui Roman Nicu, decizia a fost luată în urma Adunării Fondatorilor, despre care fostul director a fost anunțat, însă nu s-a prezentat. 

„Dl Silvestru nu s-a prezentat la ședință, astfel cu 89% din voturi s-a luat această hotărâre. Noi am avut numărul de voturi normal pentru a decide acest lucru. Este o decizie absolut rațională, cu dumnealui s-au purtat mai multe negocieri care au eșuat – evident conflictul nu poate fi rezolvat”, a spus Roman Nicu.

Întrebat de ce a fost demis dl Silvestru, nu a vrut să răspundă, pentru că nu ar cunoaște toate detaliile, dar ne-a asigurat că totul a fost absolut legal și a promis că pregătesc un comunicat de presă unde vor aduce explicații.

Pe de altă parte, Aurelian Silvestru a acționat în judecată Centrul Experimental „Prometeu”, în persoana administratorului Ștefan Cioclea, pentru demitere ilegală din funcție. Ședința de judecată va avea loc mâine, 14 august, la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

În anul 2007, în urma unui caz similar, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat guvernul R. Moldova în dosarul „Tocono şi Profesorii Prometeişti vs Moldova”. În urma acelei decizii, Guvernul de la Chişinău a trebuit să le achite reclamanţilor peste 5 mii de euro pentru că nu a asigurat dreptul acestora la un proces echitabil. În 1991, a fost creat Liceul Experimental, al cărui fondator a fost Asociaţia de Creaţie „Tocono”. Însă în decembrie, același an, Guvernul numise în calitate de cofondatori încă cinci instituţii. În 2001, în urma unor modificări de statut, drept fondatori ai instituţiei au fost înregistraţi Asociaţia „Tocono” şi Fundaţia „Profesorii Prometeişti”, liceul fiind redenumit „Prometeu”. În iunie 2002, patru dintre foştii cofondatori au atacat aceste modificări în instanţă. La 30 aprilie 2003, Curtea Supremă de Justiţie le-a dat câştig de cauză, excluzând Fundaţia „Profesorii Prometeişti” din lista fondatorilor. În decizia CtEDO se menţiona că fiul unuia dintre judecătorii CSJ, care examinase cauza,fusese exmatriculat din liceu pentru comportament inadecvat și pentru note insuficiente. În acest caz, judecătorul ameninţase autorităţile şcolii cu răzbunarea. CtEDO a constatat  în această cauză violarea art. 6, paragraf 1, din Convenţia Europeană, dreptul la un proces echitabil, condamnând Guvernul. 

Foto: dumitruciorici.com