Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Ședința Parlamentului. Lista proiectelor…

VIDEO Ședința Parlamentului. Lista proiectelor de pe agenda deputaților

Legislativul se întrunește într-o nouă ședință, iar pe ordinea de zi se numără 17 subiecte, printre care și modificarea Constituției în vederea înlocuirii cuvântului „handicapat” cu sintagma „persoană cu dizabilități. Agenda poate fi consultată AICI.

15.06: Antrenorii care au pregătit sportivi medaliaţi la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale sau europene de seniori ar putea beneficia de o indemnizaţie viageră. Parlamentul a examinat, în ședința de astăzi, proiectul de completare a Legii cu privire la cultura fizică și sport și l-a votat în prima lectură.

15.04: Obligația de a nu părăsi țara sau localitatea ar putea fi dispusă pe un termen de cel mult 12 luni cumulative față de persoanele învinuite de săvârșirea unei infracțiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen de cel mult 12 ani. Un proiect în acest sens a fost votat de deputați în primă lectură.

13.40: Modul de organizare și funcționare a Parlamentului Republicii Moldova va fi reglementat de Codul regulilor și procedurilor parlamentare. Parlamentul a examinat, în ședința de astăzi, proiectul documentului și l-a votat în prima lectură.

13.38: Utilizarea și comercializarea veselei de unică folosință din plastic ar putea fi interzisă de la 1 ianuarie 2021. Un proiect în acest sens a fost votat de deputați în primă lectură.

11.10: Democratul Sergiu Sîrbu prezintă de la tribuna Parlamentului proiectul Codului regulilor și procedurilor parlamentare. Proiectul conține noutăți cu referire la procedura de constituire a Parlamentului, organizarea fracțiunilor și grupurilor parlamentare, constituirea majorității parlamentare, a opoziției etc. La fel este reglementat programul legislativ și calendarul de lucru pe sesiuni al Parlamentului, este definit cvorumul, statutul Președintelui Parlamentului, inițiativa legislativă, admisibilitatea proiectului de act normativ, procedura de urgenţă și modul prioritar, înaintarea amendamentelor, avizarea proiectelor de acte normative etc.

10.53: Deputații examinează un proiect cu privire la interzicearea folosirii veselei de unică folosință. Potrivit proiectului, utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, tacâmurilor şi beţişoarelor de unică folosinţă din plastic, cu excepţia celor biodegradabile, va fi interzisă începând cu 1 ianuarie 2021. Încălcarea acestor prevederi se propune a fi sancţionată cu amendă de la 3 000 la 4 500 de lei pentru persoanele fizice. Persoanelor juridice li se va aplica amendă de la 6 000 la 12 000 de lei sau amendă în mărimea valorii produsului utilizat, dar nu mai puţin de 12 000 de lei.

10.49: Deputații au aprobat ordinea de zi.

10.41: Partidul Liberal a solicitat și audierea Guvernatorului Sergiu Cioclea, care acum câteva zile și-a dat demisia din funcție. Propunerea nu a fost susținută

10.39: Partidul Liberal au solicitat audierea ministrului Chiril Gaburici cu privire la tergiversarea construcției gazoductului Iași-Ungheni. Propunerea nu a fost susținută.

10.26: Fracțiunea PSRM propune ca instrucțiunile pentru medicamente să fie prezentate atât în limba de stat, cât și în limba rusă. Propunerea nu a fost susținută de liberali, iar Mihai Ghimbu a precizat că limba de stat este cea română, iar cetățenii țării noastre trebuie să cunoască limba română. Fracțiunea PCRM a susținut inițiativa, însă aceasta nu a întrunit numărul suficient de voturi.

10.21: Fracțiunea PCRM a solicitat introducerea unui proiect cu privire la sporirea gradului de protecție împotriva violenței fizice și psihice și a exploatării imaginii copiilor în scop politic. Propunerea nu a întrunit numărul suficient de voturi.

10.14: Fracțiunea PCRM a solicitat introducerea unui proiect de lege cu privire la majorarea bursei pentru studenți, astfel încât cuantumul minim al bursei să fie nu mai mic de 1 800 de lei. Propunerea nu a fost susținută.

10.09: Deputații au cerut introducerea pe ordinea de zi a unui proiect cu privire la completarea Legii cu privire la cultură fizică și sport. Proiectul prevede că antrenorii care au pregătit sportivi medaliați la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale sau europene, vor primi o indemnizație pe viață, care va fi achitată lunar. Propunerea a fost susținută.