Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Guvernul a alocat peste…

VIDEO Guvernul a alocat peste 30 milioane de lei pentru Palatul Republicii și Pensiunea din Holercani

Pe agenda cabinetului de miniștri se regăsesc 29 proiecte. Guvernul a aprobat proiectul de desființare a Stadionului Republican, dar și proiectul cu privire la pregătirea instituțiilor de învățământ pentru noul an școlar.

15.53: Guvernul a aprobat un proiect ce prevede faptul că Ministerul Finanțelor va aloca, din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2018, pentru majorarea capitalului social, 19,5 milioane lei pentru întreprinderea de stat „Palatul Republicii” și aproape 12 milioane de lei pentru întreprinderea de stat „Pensiunea din Holercani”. Sursele financiare respective vor fi îndreptate spre renovarea edificiilor, procurarea şi instalarea echipamentului tehnic.

15.43: A fost aprobat proiectul pentru modificarea și completarea Legii cu privire la serviciile de plată și monedă electronică. Amendamentele incluse în proiectul de lege urmăresc următoarele obiective: acordarea permisiunii de oferire a împrumuturilor (creditelor) legate de activitatea de prestare a serviciilor de plată; deschiderea conturilor societăților de plată și societăților emitente de monedă electronică în registrele BNM; optimizarea unor reglementări legate de prestarea serviciilor de plată.

15.41: Cabinetul de miniștri a susține proiecte de lege pentru modificarea și completarea Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, înaintat de un grup de deputați. Proiectul prevede introducerea dreptului persoanelor care dețin funcții de demnitate publică în cadrul administrației publice locale și al personalului care efectuează deservirea tehnică și asigură funcționarea autorităților publice locale de a beneficia de plăți de stimulare în mărime de până la 50 și, respectiv, 15 la sută din salariul lunar/de funcție.

15.34: În ședință a fost aprobată și Instrucțiunea privind organizarea alimentației copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ general. Instrucțiunea vizează agenții economici-furnizori de produse și servicii alimentare pentru instituțiile de învățământ, precum și managerii instituțiilor și personalul implicat în organizarea alimentației copiilor.

15.28: Guvernul a respins proiectul de lege pentru modificarea Codului electoral, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați în Parlament, care prevedea organizarea alegerilor în circumscripțiile electorale uninominale în două tururi de scrutin și oferirea posibilității cetățenilor țării să-și înainteze candidatura la funcția de deputat în Parlament în calitate de candidat independent pe circumscripția națională.

15.26: Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi, 18 iulie, proiectul de lege cu privire la desființarea Stadionului Republican pentru construcția pe acest teren a Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

15.15: Guvernul a aprobat semnarea Acordului cu Republica Turcia privind cooperarea în domeniul tineretului și sportului. Obiectul și scopul Acordului îl constituie dezvoltarea relațiilor de colaborare în domeniul tineretului și sportului, precum și crearea unei baze normative pentru reglementarea acestora în vederea promovării unei colaborări.

15.14: Până la 24 august 2018 urmează să fie finalizate lucrările de pregătire pentru anul de studii 2018-2019 a instituțiilor de învățământ și căminelor aflate în gestiune. Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre ce prevede un șir de acțiuni care vor contribui la asigurarea bazei materiale și didactice, asigurarea igieno-sanitară și pregătirea instituțiilor pentru noul an școlari. Potrivit proiectului, vor fi asigurați gratuit cu manuale elevii claselor I-IX și copiii claselor X-XII din familiile social vulnerabile, în proporție de 10% din numărul total al elevilor din învățământul liceal.

Pentru sistemul de educaţie, în anul 2018 au fost aprobate mijloace financiare în sumă dc 9.831.624,9 mii lei.

15.12: Cabinetul de miniștri au aprobat proiectul cu privire la edificarea monumentului în amintirea Bisericii „Sfîntul Ilie”. Monumentul se prevede a fi edificat pe strada Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, nr. 26, din municipiul Chişinău, pe locul unde era amplasată biserica „Sf.Ilie” (Ilinscaia) din sec. al XVIII, demolată în anul 1960.

15.06: În deschiderea ședinței, prim-ministrul a informat că Prințul Albert de Monaco va oferi 10 mii de euro pentru restabilirea Grădinii Botanice, afectate în urma intemperiilor din aprilie 2017.