(Video) Rodica Carpenco, femeia care a spart tăcerea: „Scrisoare către fiica mea”

În contextul campaniei naționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, sunt prezentate istoriile femeilor care au depășit violența domestică și acum vorbesc public despre asta, ajutând alte femei să facă primul pas și să rupă teama.

Rodica Carpenco se adresează fiicelor sale, încurajându-le să fie puternice și să nu permită nimănui să fie violent cu ele.

Povestea Rodicăi Carpenco este istoria unei învingătoare. După nouă ani și jumătate de suferințe, atunci când și-a dat seama că viața copiilor ei este în pericol, Rodica e plecat definitiv de la agresor și a început viața de la zero.

Nu i-a fost ușor, a învins frica de necunoscut. Luni de zile a trecut prin reabilitare în cadrul centrului maternal „Ariadna” din Drochia, însă acum, este mândră de alegerea făcută. Alături de cei patru copii ai săi, Rodica are o familie fericită, iar pentru că știe cât de greu este să suferi în tăcere, ea a devenit voluntară a centrului maternal din Drochia și ajută alte femei să facă primul pas și să rupă cercul vicios al violenței.

În doar șapte luni de când s-a alăturat echipei de voluntari, Rodica a vizitat peste 12 sate și a vorbit cu peste 150 de femei, povestindu-le propria experiență de viață și încurajându-le să spargă tăcerea.

Dacă ești supusă violenței sună la Telefonul de încredere 0 8008 8008 pentru consultație juridică și psihologică 24 ore pe zi. Este gratuit și confidențial.

Campania națională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” a început pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței față de femei și fete și se va încheia pe 10 decembrie, de Ziua internațională a drepturilor omului.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. vanda

  Din pacat violenta la maldaveni e peste tot in aer in mincare in vin.

  La noi statul nu are cind lupta cu violenta pentru ca sunt chestii mai importate gen fumatorii si acolo se duc toate resursele.

  Daca va ramiine ceva se va vedea.

  Pai violenta este si in trafic la soferi si la pietoni si in trolic si in busic.

  Maldavanul rasufla cu violenta pentru ca o fost facut din violenta si asta e trist.

  Uitativa numai dimineata cum ies soferii fiecare vrea sa arate cit de puternic bolid are.

  Cineve chiar reuseste sa dea buna ziua cu copacul altul trasneste pina la singe toata familia si asta are un singur nume violenta.

  Poate nu de luptat cu fumatul?

  Poate sa invatam pe toti sa fumeze sa se mai linnisteasca?

  Poate sa luam experienta Olandei cum se poate pe unii de linistit?

  Poate de deschis mai multe clinici de linistire si in genere de propagat nu violenta da linistea?

  Ma uit la jurnalistii de azi ce minte zbuciumata au.

  Un articol despre cum cineva o dat la bot pe urma altul de sinucidere pe urma copii otraviti pe urma consateni snopiti in batai si flagrant pe la vama ca la final sa ceara ajutor pentru un copil pe patul de moarte.

  Asta e realitatea.

  Pai voi hraniti cu asta societatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *