Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Rita Columbia, reprezentanta UNFPA…

VIDEO Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în R. Moldova, despre combaterea stereotipurilor

Stereotipurile și violența de gen încă rămân a fi o problemă pentru R. Moldova, iar pe lângă politici, programe, legislație, mai este necesară schimbarea comportamentului oamenilor și combaterea stereotipurilor care vin din familie, consideră Rita Columbia, reprezentanta (UNFPA) în R. Moldova.

„În acest an am avut niște discuții cu tinerii. Ei aveau idei moderne în ceea ce ține de implicarea lor în politică și în viața socială. Ei au fost de acord că femeile și bărbații au aceleași drepturi, că ambii trebuie să lucreze, să aibă grijă împreună de gospodărie, să crească și să educe copii. Dar atunci când au fost întrebați dacă este bine să-ți lovești prietena, mulți dintre ei, și băieți și fete, au spus că da, dacă ea și-ar înșela partenerul este bine să o pedepsești. Problema vine din convingerile noastre eronate. Atâta timp cât credem că este bine să pedepsești fizic pe cineva, cât părinții încă își mai pedepsesc fizic copiii iar copiii învață de la o vârstă fragedă că abuzul fizic este ceva normal, în aceste condiții fetele devin mai vulnerabile. Așa, stereotipurile din societate, cele precum că băieții sunt mai puternici decât fetele, devin ulterior cauza violenței în familie. Atunci când vorbim despre violența asupra femeilor ar trebui să vorbim despre eliminarea violenței în general, începând cu violența împotriva copiilor”, este de părere Rita Columbia.

Abilitarea femeilor are un rol important în societate. „Atunci când femeile vor fi abilitate, societatea va avea de câștigat și va fi mai bogată. Atunci când tinerii vor fi implicați, societatea va fi mai productivă și mai eficientă. Tinerii aduc idei noi, inovații iar acest lucru este necesar pentru progres. Trebuie să le recunoaștem puterea și să o folosim în beneficiul țării în care trăim”, a conchis reprezentanta UNFPA în R. Moldova.

Acum 25 de ani, R.Moldova, alături de alte 179 de state ale lumii, și-a luat angajamentul de a crea condiții adecvate pentru abilitarea fetelor și femeilor și pentru a le oferi drepturi egale și depline la planificarea familiei și a vieții. Angajamentele au fost luate sub auspiciile ONU, în cadrul Conferinței Internaționale pentru Populație și Dezvoltare, de la Cairo. Despre realizări, dificultăți, despre rolul femeilor și bărbaților în societate, citiți în interviul cu Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în R. Moldova, publicat integral în ediția tipărită a ZdG din 7 noiembrie.