VIDEO/ Reporterii ZDG, somați să nu filmeze la OrheiLand, de hramul localității

Reporterii ZdG au fost somați să nu filmeze în perimetrul parcului de distracții OrheiLand, acolo unde la 8 noiembrie Primăria Orhei a organizat evenimente și activități pentru a marca hramul localității. Angajații parcului au invocat că reporterii nu ar avea acreditare.

Nu este pentru prima dată când presa care critică lipsa de transparență a autorităților din Orhei, inclusiv a primarului Ilan Șor, condamnat de prima instanță la închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, este intimidată.

Respectiv, la 15 iulie 2018,  o echipă a postului Jurnal TV, aflată în interes de serviciu la Primăria Orhei – pentru a obţine informaţii despre lucrările de reparaţie desfăşurate acolo – a fost bruscată, ameninţată şi forţată să părăsească sediul.

La 20 iulie, primarul de Orhei a publicat un mesaj video pe o rețea de socializare în care face declarații amenințătoare și cu caracter de intimidare la adresa jurnaliștilor.

„Vă avertizez. De îndată ce voi ajunge la putere, iar asta va fi în curând, pe fiecare dintre voi îi așteaptă o lustrație publică. Încetați sau vă va durea. V-am avertizat”, a spus Ilan Șor.

În secvența video, politicianul susține că, odată cu venirea sa la putere, va aplica în raport cu jurnaliștii „plătiți să scrie mizerii despre oameni” («проплаченые журналюги, которые позволяют себе писать гадости про людей») o eventuală lege a lustrației. Ilan Șor a făcut declarațiile în contextul unui protest al susținătorilor săi. „Încetați, mizeriilor. O să ajung la voi!”, a mai spus el, etichetându-i pe jurnaliști cu apelativul depreciativ „jurnaliughi” («журналюги»).

La câteva zile de la discursul lui Ilan Șor, Procuratura Generală a declarat că s-a autosesizat, doar că la 3 septembrie a fost luată hotărârea de nu fi pornită urmărirea penală în acest caz, pe motiv că în amenințările politicianului „nu există fapta infracțiunii”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Foarte corect! N-au ce se băga “jurnaliughi” de la ZDG în juifcina hoțului miliardului, juifului de Orhei Ilan Șor! Vor să încerce cureaua de 1,5 mii de dolari pe spinările lor curioase?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *