Principală  —  IMPORTANTE   —   GALERIE FOTO/ Protest la Ambasada…

GALERIE FOTO Protest la Ambasada Republicii Belarus la Chișinău, în contextul situației din Belarus: „Rezistă, Belarus!”

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic organizează protest la Ambasada Republicii Belarus la Chișinău, în semn de solidaritate cu Platforma Națională din Belarus referitor la alegerile prezidențiale din 9 august 2020 și situația politică din Belarus.

„Suntem aici pentru a ne exprima solidaritatea față de Belarus. Sperăm că organele de drept vor investiga în mod echitabil toate acțiunile și toată situația”, a menționat unul dintre organizatori.

„Rușine, rușine”, scandează manifestanții.

Organizatorii au formulat o Declarație în legătură cu situația din Belarus și spun ei că o vor transmite reprezentanților Ambasadei Belarusului la Chișinău.

Mai mulţi organizatori ai protestelor organizate după alegerile prezidenţiale de duminică în Belarus au fost arestaţi, au relatat media de stat de la Minsk, după a treia noapte de represalii violente din partea forţelor de securitate împotriva manifestanţilor care contestă victoria preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la ultimul scrutin prezidenţial, informează DPA. 

Valul de proteste din Belarus a pornit imediat după anunțarea rezultatelor exit-poll-ului oficial. Potrivit datelor prezentate, liderul belarus, Alexandr Lukașenko, aflat la putere din 1994, ar fi acumulat 79,7%, în timp ce candidata opoziției, Svetlana Tihanovski a fost cotată cu doar 6,8%. Întreaga campanie a fost plină de încălcări, iar 3 reprezentanți ai opoziției au fost scoși din cursă și arestați.

În ziua scrutinului, mai mulți alegători și jurnaliști au semnalat alte nereguli. La multe cozi de votare s-au format cozi imense, însă oamenilor nu li se permitea accesul în secții decât în grupuri mici, ca măsură anti-COVID19. De asemenea au fost semnalate mai multe buletine care deja aveau bifată opțiunea din dreptul lui Alexandr Lukașenko, însă poliția nu a intervenit la solicitarea unui alegător.