VIDEO/ Promo-LEX semnalează noi incidente la secțiile de votare

Până la ora 18.30, observatorii Promo-LEX din teritoriu au raportat 321 de incidente în cadrul alegerilor locale și parlamentare din 20 octombrie. Cazurile semnalate țin de agitația electorală, tentative de recompense materiale sau bănești, transportarea organizată a alegătorilor, intimidări ale alegătorilor, fotografierea buletinelor de vot și deficiențe în listele electorale.

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor pentru a determina alegerea alegătorilor – 3 cazuri

 • SV 1/287, Chișinău, Bubuieci. Observatorul a fost martor al unei situații în care o persoană care se deplasa cu un autoturism Toyota nr. CRS 474 și un observator (neidentificat de cine a fost acreditat) au oferit bani unui alegător (circa 1000 lei) cu exclamația „Держи зарплату!”, nefiind clar pentru ce servicii prestate.
 • SV 1/272 Chișinău, Sîngera. La aprox.15-20 m de secție se află un bar unde alegătorii, după ce votau, se apropiau și discutau despre alegeri. In mod permanent erau prezente două persoane.
 • SV 11/46 Cimișlia, Valea Perjei. Doi alegători au afirmat că vor primi 200 lei pentru votarea unui candidat. Au fost zvonuri că dacă alegătorii filmează primesc 400 lei.

Agitație electorală sau PR negru pentru a determina alegerea alegătorilor:

 • SV 1/262 Chișinău, Durlești. Din spusele observatorului, un candidatul independent, se afla la intrarea unui local (alimentara) ce se afla la o distanță de 40 metri de la secția de votare și făcea agitație electorală. Persoana dată se afla în acel loc timp de 20-30 minute.
 • SV 32/16 Ștefan Vodă, Marianovca. La intrarea în secția de votare este amplasat panoul de afișaj și acolo stau 2 postere al unui candidat.
 • SV 2/51, Bălți. Un alegător din cabina de vot alăturată, în timpul procesului de vot făcea agitație electorală pentru un concurent și insista ca alt alegător să voteze anume pentru acest candidat.
 • SV 1/273 Chișinău, Sîngera. Un candidat la funcția de primar, se afla la o distanță de 75 de metri de la secția de votare și făcea agitație electorală. După ce observatorul a făcut poze, el a plecat.
 • SV 1/269 Chișinău, Sîngera. La o distanță de 90 de metri de la SV era prezent un candidat, care făcea agitație electorală timp de 30 min. Ulterior a fost alungat de alt candidat, care a rămas să  facă agitația electorală.
 • SV 1/269 Chișinău, Sîngera. Un candidat se deplasa în raza secția de votare și făcea agitație electorală. Aceasta a avut loc în perioada 11.30-14.30

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.):

 • SV 4/20 Anenii Noi, Delacău. Un alegător în cabina de vot a fotografiat buletinul de vot.
 • SV 1/213 Chișinău, Rîșcani. Un alegător de două ori a fotografiat buletinul de vot.
 • SV 1/22, Chișinău, Botanica. Cabina de vot este instalată în așa mod, încât președintele BESV poate vedea procesul de vot și pe cine votează alegătorii.
 • SV 4/26 Anenii Noi, Hîrbovăț. Cabinele de vot sunt amplasate defectuos, fără mult efort se poate vedea pentru cine votezi, iar observatorii de la partide pot vedea. și observatorul unui concurent se plimbă prin spatele cabinelor de vot.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane):

 • SV 01/192 Chișinău, Ciocana. Un alegător nu s-a regăsit în listele de electorale.
 • SV 18/58 Florești, Sănătăuca. Candidatul la funcția de primar a înregistrat 4 persoane cu viza de reședință temporară pe data de 14 sau 15 octombrie 2019 și astăzi aceștia au votat pe liste suplimentare.
 • SV 1/39, Chișinău, Botanica. Un alegător a identificat o persoană străină necunoscută înregistrată în listele electorale de bază la adresa sa de domiciliu.
 • SV 1/136, Chișinău, Centru. Un alegător a depistat persoane cunoscute decedate în listele electorale.
 • SV 1/139, Chișinău, Centru. Alegătorul a observat că în spațiul destinat semnăturii în dreptul numelui său era deja semnat de alt alegător.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *