VIDEO/ Profesorii protestează la Guvern și cer majorarea salariilor

Un grup de profesori, care au inițiat o campanie de sensibilizare a autorităților, s-au adunat în fața Guvernului pentru a cere majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% și dublarea salariilor personalului auxiliar.

„Fiecare dintre noi a așteptat o majorare, dar acest lucru întârzie. Vrem să demonstrăm că suntem o forță și suntem oameni care trebuie remunerați pentru serviciile pe care le prestează. Un număr foarte mare de pedagogici din întreaga țară ne susțin”, a menționat Ana Turtureanu, la liceul Nicolae Casso din Chișcăreni, Sângerei.

O profesoară a venit în fața Guvernului cu o mapă de evaluări pe care este nevoită să le scoată la printer din banii proprii și să le verifice noaptea.

„Nu avem nevoie de mila nimănui. Vrem ca munca noastră să fie remunerată și să ne putem permite un trai decent. Rog societatea, părinții și guvernanții să nu forțeze mișcarea către aeroport sau gară. Noi deocamdată rugăm”, a spus și Natalia Țurcanu, profesoară la liceul „Dante Alighieri” din Chișinău.

Profesorii au lansat o petiție și urmează să strângă semnături până pe 5 septembrie pentru a cere autorităților să le mărească salariile.

Potrivit profesorilor, sistemul educației se confruntă cu o lipsă acută de profesori (peste 1 500 în 2018). În același timp, 16% din toate cadrele didactice au peste 60 de ani, iar în sistem vin anual doar circa 250 noi tineri specialiști.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *