VIDEO/ Poliția a publicat discuția integrală dintre șoferul din Vulcănești și polițistul care a refuzat să vorbească în limba rusă

După ce societate a fost împărțită în două tabere în legătură cu acțiunile inspectorului de patrulare care a refuzat să vorbească în limba rusă cu un șofer din Vulcăneștei, poliția a făcut publică încă o înregistrare video în care forțele de ordine i-au explicat totuși șoferului în limba rusă încălcările pe care acesta le-a comis.

„Având în vedere informațiile incomplete și denaturate apărute în unele mijloace mass-media, referitor la cazul în care un polițist a refuzat să vorbească în limba rusă unui șofer oprit în trafic la Cimișlia, vă prezentăm filmarea integrală, unde se vede că polițistul l-a abordat inclusiv și în limba rusă pentru ai explica încălcarea. Astfel, agentul de patrulare a încercat să găsească o cale de comunicare cu șoferul, însă, acesta a manifestat un comportament provocator și agresiv. În acest context, reiterăm, polițistul a acționat și a avut un comportament corect, în corespundere cu prevederile legii”, se precizează în mesajul Poliției R. Moldova.

Incidentul a avut loc 12 ianuarie în raionul Cimișlia. Imaginile video au fost publicate pe un portal de știri din Găgăuzia, iar în scurt timp au fost preluate de mai multe instituții media. Fiind stopat de inspectorul de patrulare, șoferul a solicitat să i se explice în limba rusă care sunt regulile de circulație pe care le-a încălcat, însă polițistul a refuzat, precizând că acesta vorbește doar în limba de stat. Polițistul i-a spus șoferului că din moment ce acesta este cetățean al R. Moldova, este obligat să înțeleagă limba de stat: „Eu înțeleg limba rusă, dar nu sunt obligat să discut cu dvs în limba rusă”.

Inspectoratul Național de Patrulare susține că polițistul a acționat legal și că acesta nu avea obligația de a răspunde întrebărilor într-o altă limbă decât cea de stat. Totuși, în cazul în care un șofer nu cunoaște limba de stat, acesta poate solicita un traducător.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a arată indignată de comportamentul inspectorului de patrulare, precizând că acesta nu cunoaște prevederile legale. După ce bașcanul a scris pe Facebook că așteaptă o reacție oficială, Ministerul Afacerilor Interne a făcut public un răspuns în care precizează că inspectorul de patrulare a procedat conform legislației.

De o altă părere este însă Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității care precizează într-un comunicat de presă că acțiunile polițistului contravin prevederilor legale cu referire la persoanele care aparțin minorităților naționale. Consiliul subliniază că prevederile legale stipulează că persoanele care aparțin minorităților naționale au dreptul la libera folosire a limbii materne, atât în scris cât și oral, să aibă acces la informații în această limbă, să o difuzeze și să facă schimb de informații.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Nichita Ana

    Nici noi nu suntem obligați să cunoaștem limba rusă , după părerea mea șoferul a fost prea obraznic si increzut in sine, un băiat intelept nu ar acționa în asa fel. Poliția are dreptul oricand sa controleze actele de identitate

  2. iuly

    nimeni nu-l obliga sa vorbească în limba romana, dar măcar s-o înțeleagă. trăiesc pe acest pământ sa fie bun măcar cit de cit sa o înțeleagă, nu cineva sași stilceasca limba ca sa fie înțeles indiferent ce funcție ar detine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *