Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (VIDEO) „Otravă” la kilogram. Ce…

(VIDEO) „Otravă” la kilogram. Ce au descoperit oamenii legii la o fabrică de producere a mezelurilor

Mezeluri alterate și carne fără acte de proveniență au fost depistate de către oamenii legii la mai mulți agenți economici și una din companiile specializate în producerea și comercializarea mezelurilor și produselor din carne. Potrivit inspectorilor de investigație, o parte din carnea care ajunge pe mesele moldovenilor era adusă ilegal în țară, prin zona transnistreană.

Oamenii legii susțin că investigația a fost pornită în luna mai, iar la baza acesteia a stat neachitarea de către companii a taxelor și impozitelor către bugetul de stat în proporții deosebit de mari.

„Materia primă era introdusă pe teritoriul țării, ocolind punctele vamale și neachitând taxele corespunzătoare de import, aceasta, ulterior, fiind legalizată prin intermediul companiilor care nu achitau taxele aferente în bugetul de stat, prejudiciindu-l în proporții deosebit de mari. Polițiștii au reușit, de asemenea, să identifice mai mulți furnizori de materie primă, care achiziționau ilegal marfa”, a declarat șeful Secției urmărire penală  a Inspectoratului Național de Investigație (INI), Veaceaslav Manole.

În perioada 1 – 4 decembrie,  ofițerii de investigații, în comun cu angajații de la Centrul de Medicină Preventivă, au efectuat percheziții la subdiviziunile întreprinderii, domiciliile și automobilele suspecților unde au fost depistate și ridicate înscrisuri de ciornă privind mărfurile livrate fără documente de proveniență pentru perioada anilor 2016-2017, înscrisuri cu referire la salariile neoficiale achitate angajaților, recipise de împrumut a mijloacelor bănești, contracte bancare, produse din carne și mezeluri alterate,  iar colaboratorii Centrului de Sănătate Publică au prelevat mostrele necesare, pentru a fi supuse analizei de laborator. La fel, a fost depistat blocul de sistem, unde erau stocate informații referitoare la activitatea neoficială a companiilor implicate în activitatea frauduloasă, dar și mijloace bănești necontabilizate, echivalentul la peste 7 milioane de lei.

„Au fost depistate produse și mezeluri alterate. Producătorii respectivi foloseau carne de cea mai rea calitate. Tot acolo am depistat peste 5000 kg de produs finit fără documente și peste 20.000 de kg de materie primă care urma să fie prelucrată. Marfa respectivă era comercializată în mediul rural, precum și în piețe din mun. Chișinău și alte raioane din țară. În urma acestor investigații au fost identificate mai multe persoane fizice și juridice căror aurmează să le dăm o calificare în cadrul urmăririi penale și ulterior să fie trași la răspundere”, a subliniat Alexei  Bahuș, șeful Direcției investigare fraude economice a INI.

În același timp, Ludmila Suveică, șefa Centrului Municipal de Sănătate Publică, a vorbit despre condițiile sanitare în care era păstrată și prelucrată carnea. „Am depistat o serie de încălcări, printre care: igienizarea necalitativă a încăperilor, a inventarului, resturile de tranșare a cărnii erau păstrate fără ambalaj, în containere pentru deșeuri și chiar în ograda întreprinderii” , a declarat Luminița Suveică. Totodată, șefa Centrului Municipal de Sănătate Publică a menționat că unele produse erau etichetate cu data de fabricare din ziua următoare. În cadrul investigațiilor au fost prelevate 68 de probe de carne și mezeluri, iar rezultatele au arătat că mezelurile aveau bacterii, o doză mare de nitrați și fosfați.