Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Oamenii cer carantină: Statul…

VIDEO Oamenii cer carantină: Statul ne îmbolnăvește pe noi

Ion Garștea este tatăl unui student ce a revenit din Marea Britanie cu o cursă charter. Așa cum fiul lui s-a întors dintr-o  zonă afectată de Covid- 19, bărbatul a contactat reprezentanții ANSP și ai Ministerului Sănătății pentru a afla cum urmează să se protejeze de posibila răspândire a virusului. I s-a comunicat că fiul său trebuie să stea în carantină, la domiciliu, alături de ceilalți membri ai familiei, pentru o perioadă de 14 zile. Bărbatul consideră că autoritățile trebuie să pună la dispoziție spații special amenajate, pentru ca cetățenii întorși de peste hotare să fie izolați și să respecte cu adevărat carantina. Pentru siguranța familiei sale, Ion Garștea a închiriat un apartament, unde feciorul său va locui pentru următoarea perioadă de două săptămâni. 

După suspendarea tuturor curselor aeriene regulate, Guvernul R. Moldova a autorizat mai multe curse charter pentru a permite evacuarea cetățenilor săi din zonele afectate de Covid- 19. Cetățenii reveniți în țară, semnează la Aeroport, pe proprie răspundere că vor respecta regimul de carantină de 14 zile.

Cum stau lucrurile în România și în alte state UE?

Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19). Carantina durează 14 zile și este organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritățile publice.