Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Episod din stradă. Poliția…

VIDEO Episod din stradă. Poliția se declară neputincioasă în fața boschetarilor

În fiecare zi pe străzile Chişinăului poți zări câte un boschetar care, fără să fie deranjat, doarme pe unde apucă: pe trotuar, bancă sau chiar pe stradă, punându-și viața în pericol.

Problema boschetarilor din oraș nu este nouă și nici nu este una care poate fi rezolvată peste noapte. O cititoare ne-a sunat pentru a ne sesiza o astfel de situaţie pe strada Decebal 91 din sectorul Botanica.

Femeia spune că mergând pe stradă a văzut o femeie sub un geam al unui bloc al capitalei: „De la 12:35, am apelat la 112, pentru a veni urgența să o i-a din stradă. La telefon mi s-a spus să fiu aici când o să vină ambulanţa. Am aștepat, am sunat de patru ori, nimeni nu a venit, acum e 15:05. Suntem toți oameni și avem nevoie de mâncare caldă și de un adăpost. Cum poți să treci indiferent pe lângă un om care are nevoie de ajutor?”

După câteva ore, a venit un poliţist care a încercat să o convingă pe femeia fără adăpost să meargă la un centru specializat, însă aceasta a refuzat. Poliţistul a spus că în astfel de cazuri persoanele nu pot fi luate cu forţa, pentru că li s-ar încălca drepturile omului.

În acest context şi Inspectoratului General al Poliției, transmite că oamenii care au nevoie de ajutor se pot adresa la centrele persoanelor fără adăpost. Totodată persoanele care refuză ajutorul, nu pot fi cazate sau luate cu forţa.

Unde se pot adăposti persoanele fără domiciliu stabil în perioada rece a anului?

Persoanele fără adăpost pot veni în orice perioadă a zilei la Centrul de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil, din str. Haltei, 2. Oamenii sunt asigurați cu trei mese pe zi, pot alege să citească o carte de la bibliotecă, să privească televizorul sau să ajute la munci gospodărești.

Autoritățile administrației publice locale ale mun. Chișinău îndeamnă cetățenii în dificultate să se adreseze sau să contacteze asistenții sociali din cadrul Centrului de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil la nr. de contact: (022) 35-40-38, (022) 35-40-39.

De asemenea, Primăria Chișinău îndeamnă locuitorii capitalei să sune la Serviciul „112”, atunci când observă în stradă persoane care îngheață și au nevoie de îngrijiri.