Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Deputații și-au menținut votul…

VIDEO Deputații și-au menținut votul pentru desființarea și vânzarea Stadionului Republican

Deputații se întrunesc într-o nouă ședință în cadrul căreia urmează să analizeze 11 chestiuni de pe ordinea de zi, printre care se numără și constituirea Comisiei de anchetă pentru investigarea presupusei finanțări ilegale a partidelor de opoziție, în special PAS și PPDA, de către Fundația Open Dialog și fondatoarea acesteia, ucraineana Ludmila Kozlovska. Deputații vor dezbate un șir de modificări și completări a Legii privind redresarea și rezoluția băncilor și Legii privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

14.51: Democratul Sergiu Sîrbu prezintă de la tribuna Parlamentului proiectul pentru constituirea Comisiei de anchetă pentru investigarea presupusei finanțări ilegale a partidelor de opoziție de către Fundația Open Dialog și fondatoarea acesteia, ucraineana Ludmila Kozlovska.

14.49: Parlamentul a menținut votul pentru desființarea și vânzarea Stadionului Republican și urmează să prezinte repetat proiectul președintelui. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea.

14.14: Reprezentantul președintelui, Maxim Lebedinschi, a declarat că Președinția nu acceptă proiectul cu privire la înstrăinarea Stadionului Republican. Acesta susține că proiectul a fost înregistrat și votat în grabă de către Parlament, fără a fi consultată opinia cetățenilor.

Pe 8 august curent, proiectul privind desființarea Stadionului Republican a fost remis spre reexaminare de către șeful statului. Astfel, membrii Comisiei au susținut pe 3 octombrie proiectul inițial și vor propune plenului Parlamentului menținerea votului exprimat anterior, cu specificarea că prețul negociat de autorități să nu fie mai mic decât cel de piață.

14.10: A fost votat în lectura a doua proiectul care prevede că Banca Națională a Moldovei poate prelungi, în mod excepțional, perioada de desemnare a unui administrator temporar, ori de câte ori este necesar, în cazul în care condițiile privind desemnarea administratorului temporar continuă să fie îndeplinite.

14.03: Ședința continuă cu prezența a 54 de deputați. În plen nu s-au prezentat socialiștii, comuniștii și liberalii.

12.25: Biroul permanent a decis să propună plenului Parlamentului votarea proiectelor de lege imediat după dezbaterile în plen în scopul disciplinării deputaților.

11.35: Din lipsă de cvorum, ședința a fost anulată pentru ora 14.00, fiind convocat Biroul Permanent.

„Secretariatul vă rugăm frumos să închideți cantina, restaurantul și blocați ușile la ieșirea din plen”, a menționat Candu, atunci când a revenit în sală și a văzut că mai mulți deputați lipsesc.

11.19: Potrivit președintelui fracțiunii PCRM, Vladimir Voronin, în sală se află doar 34 de deputați, motiv pentru care ședința ar trebui întreruptă pentru că nu există cvorum. Andrian Candu a declarat o pauză de 5 minute și a făcut un apel către secretariatul Parlamentului să închidă cantina și să invite deputații la lucru.

11.12: A fost aprobată ordinea de zi a ședinței.

11.02: PSRM a cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectului cu privire la desființarea Stadionului Republican pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Propunerea nu a fost susținută.

10.58: O nouă propunere din partea PL. Aceștia au solicitat audierea în Parlament a Monicăi Babuc pentru prezentarea informației cu privire la asigurarea instituțiilor preșcolare cu educatori și personal auxiliar. Propunerea nu a adunat numărul suficient de voturi.

10.54: Fracțiunea PL a solicitat și audierea viceprim-ministrului pentru integrare, Cristina Lisnic, în legătură cu blocarea angajaților ai Agenției servicii publice la posturile de control instalate ilegal de transnistreni. Nici această propunere nu a fost susținută de majoritatea deputaților.

10.50: Liberalii au cerut audierea în Parlament a directorului Biroului Migrație și Azil în legătură cu expulzarea celor șapte angajați ai liceului „Orizont”, dar și declararea lui George Simion drept persoană indezirabilă în R. Moldova. Propunerea nu a fost susținută de majoritatea deputaților.

10.26: Tudor Deliu a solicitat președintelui Parlamentului să explice de ce clădirea Parlamentului a fost înconjurată de angajații MAI. De cealaltă parte, Andrian Candu a menționat că decizia fost luată de MAI pentru a asigura funcționalitatea instituțiilor statului în cazul în care sunt anunțate proteste.

10.14: Fracțiunea PLDM a solicitat audierea ministrului Economiei în legătură cu privatizarea companiei Air Moldova. Inițiativa a fost susținută și de fracțiunea PCRM, care a cerut însă și audierea premierului Pavel Filip și a directorului Agenției Proprietăți Publice. O solicitare în același sens au făcut-o și socialiștii. Deși patru fracțiuni au susținut introducerea audierilor pe ordinea de zi, aceasta nu a adunat numărul suficient de voturi.

10.11: Fracțiunea socialiștilor a cerut din nou audierea ministrului Agriculturii și al ministrului Afacerilor externe în legătură cu intenția Ucrainei de a construi un complex de hidrocentrale pe râul Nistru. Inițiativa nu a fost susținută de majoritatea deputaților.

10.06: Ședința a început. În plen sunt prezenți 95 de deputați.