Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Cu aproape 120.000 mai…

VIDEO Cu aproape 120.000 mai mult decât raportează staff-ul. Poliția a numărat ziarele confiscate la tipografia „Universul” ce conțin mesaje în favoarea lui Dodon

Angajații Inspectoratului Național de Investigații numără în aceste momente ziarele tipărite la tipografia „Universul” ce conțin mesaje în favoarea candidatului susținut de PSRM la prezidențiale, Igor Dodon.

În prima unitate de transport au fost numărate 90 de pachete a câte 800 de ziare. Astfel, în sunt 72.000 de ziare, iar asta depășește numărul de 55.000 de ziare, tiraj indicat pe ele.

În cel de-al doilea microbuz, oamenii legii au identificat 160 de pachete a câte 800 de ziare. În total, în cele două unități sunt 128.000 de ziare.

Update 12:25 În continuare, sunt numărate ziarele din microbuzul nr. 3.

Update 12:35. În total, în cele 3 microbuze au fost identificate 215 pachete a câte 800 de ziare, adică 172.000 de ziare sau cu 117.000 mai mult decât raportează staff-ul.

„Sunt 215 pachete a câte 800 de ziare. Înmulțiți și veți vedea cât este numărul real. Chiar dacă ei încearcă să le înmulțească la 400, asta fără ziarele de la sediul lor și cele care au fost distribuite, sunt peste 86.000. Deci real au fost distribuite câteva sute de mii de ziar, nu 55 de mii așa cum spun ei”, a declarat parlamentarul Lilian Carp.

Mai multe microbuze pline cu ziare tipărite în favoarea candidatului independent, susținut public de PSRM, Igor Dodon au fost surprinse miercuri dimineață, 11 noiembrie, în apropiere de Editura „Universul”, care este o tipografie de stat, iar în ziare se raportează o tipografie privată. Potrivit președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, în această noapte mai multe microbuze pline cu ziare s-au îndreptat spre toate localitățile din R. Moldova.

Echipa candidatului Igor Dodon a fost prinsă în flagrant cum tipărește ziare de campanie la Editura „Universul”, care aparține 100% statului. Și aceste servicii nu sunt declarate în rapoartele financiare depuse la CEC. Pe de altă parte, aici este o utilizare obraznică a resurselor administrative (resurselor statului) în favoarea lui Igor Dodon”, a declarat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, prezent la Tipografie.

Care sunt sancțiunile pentru astfel de fapte?

1) Pentru nedeclararea cheltuielilor la CEC, sancțiunea este „anularea înregistrării” sau, altfel spus, excluderea din cursa electorală.
2) Pentru utilizarea resurselor administrative ale statului, art.181/2 alin.(2) din Codul penal prevede pedeapsa de amendă în mărime de la 550 la 850 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de pînă la 5 ani.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR: LIVE/ Mai multe microbuze, pline cu ziare tipărite în favoarea candidatului independent Igor Dodon, surprinse la Editura „Universul”, tipografie de stat

De menționat că joi, 12 noiembrie, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a depus la CEC o cerere privind excluderea lui Igor Dodon din alegerile prezidențiale.

Renato Usatîi acuză că Igor Dodon ar fi tipărit peste 2 milioane de ziare, iar cheltuielile pentru aceste servicii nu au fost incluse în rapoartele financiare depuse la CEC, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației.

Miercuri, reprezentantul cu drept de vot consultativ al concurentului electoral Maia Sandu în Comisia Electorală Centrală (CEC), Olesea Stamate, a expediat o sesizare în adresa Comisiei, solicitând sancționarea candidatului susținut de PSRM în alegerile prezidențiale, Igor Dodon, pentru nedeclararea cheltuielilor pentru publicarea materialelor electorale.