(VIDEO) Cine sunt „avertizorii de integritate” și cum (nu) sunt protejați aceștia de către autorități

În statele europene se învață încă de la școală despre cât de important este să fii activ civic și să sesizezi autoritățile despre orice neregulă despre care cunoști. Astfel, prin implicarea fiecăruia, poate fi construită o societate prietenoasă tuturor. Celor care raportează eventuale cazuri de corupție li se spune „avertizori de integritate” și unica obligație pe care o au este să acționeze cu bună-credință. Ulterior autoritățile sunt cele care vor determina dacă a existat sau nu vreo ilegalitate în acel caz.

Pornind de la practicile pozitive din vest, de curând, și autoritățile Republicii Moldova, s-au declarat pregătite să aplece urechea la cetățeanul de rând. Astfel, pe diferite căi, cetățenii sunt îndemnați să anunțe autoritățile atunci când află că cineva a comis o ilegalitate. În realitate, însă, puțini răspund apelului, iar cei care o fac, de obicei nu mai ajung să vadă abuzatorii și infractorii pedepsiți, nu sunt înțeleși de societate și, cu atât mai mult, nu sunt protejați, așa cum spune legea. Vedeți mai jos câteva cazuri când cei care au semnalat ilegalități, în loc să fie protejați, au avut de suferit, dar și ce spun experții anticorupție despre importanța pe care o au în societate avertizorii de integritate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Ca sa se azhunga la rezultatele europene in acest domeniu, trebe multa cultura, bunsimts, seriozitate shi corectitudine, cea ce la noi nu pre ekzista.
    Trebe luate masuri unite peste ntot, ca sa ducem in conshtiintza oamenilor aceste reguli de comportament. shi e mult de munca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *