Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (video) Cine este responsabil de…

(video) Cine este responsabil de faptul că o femeie din capitală a căzut într-o gură de canalizare și cine achită tratamentul

O femeie în vârstă de 65 de ani a ajuns la spital cu fracturi ale picioarelor după ce ieri a căzut într-o fântână de canalizare deschisă, amplasată în preajma blocului în care locuiește, din strada Ialoveni a Chișinăului. Femeia imobilizată a fost scoasă în gura de canalizare de către salvatori în mai puțin de zece minute. Contactați, despre incident susțin că nu cunosc nimic nici angajații Preturii Sectorului Centru al capitalei, nici cei de la Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vadim Brânzaniuc, afirmă că în dimineața zilei de astăzi, 15 martie, la fața locului s-a deplasat pentru a acoperi fântâna o echipă a SA „Apă-Canal Chișinău”, instituție municipală care ar fi responsabilă de starea fântânilor de canalizare. Vadim Brânzaniuc dă asigurări că subiectul va fi pus în discuție la următoarea ședință a srviciilor comunale ale Primăriei, dar menționează că până  la acest moment nu a fost pusă problema recompensării cheltuielilor de tratament ale femeii care a avut de suferit.

Potrivit informațiilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, femeia a ieșit din casă să arunce gunoiul și,  într-un minut de neatenție, a pășit într-o gură de canalizare deschisă.

„Femeia a căzut în groapa cu înălțimea de peste trei metri și nu a mai reușit să iasă. La fața locului au fost alertați salvatorii Detașamentului căutare salvare nr.1, care au reușit în mai puțin de 10 minute să salveze persoana imobilizată. Femeia a fost preluată de serviciul medical, întrucât aceasta și-a fracturat picioarele”, se arată într-un comunicat al instituției.

Angajata Preturii sectorului Centru al capitalei care răpuns la telefonul de contact al instituției a declarat că nu cunoaște despre un asemenea incident și, respectiv, ne-a sugerat să-l apelăm pe vicepretorul Petru Budurin. Ultimul nu a răspuns la apeluri.

Despre incident nu cunosc nici angajații din Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicații. Ana Cernoșova, specialist principal acestă direcție, a declarat că va încerca să elucideze cazul.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vadim Branzaniuc, a declarat că incident este deja în atenția autorităților, iar în dimineața zilei de astăzi, 15 martie, la adresa respectivă s-a deplasat o echipă a întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” SA, pentru a elucida problema și a instala un alt capac.

„Este foarte regretabil subiectul. Îl vom aborda în zilele următoare și altfel. Capacul de metal al gurei de canalizare  a fost furat. Nu este unicul caz. În mare parte, acestea au fost sudate, dar nu poți suda toate punctele”, a explicat Vadim Brânzaniuc, care a precizat că toate serviciile comunale au tangență cu starea fântânilor, deoarece acestea asigură accesul la infrastructura rețelei termice, electrice, de comunicații, apă și canalizare.

Capacul fântânei de canalizare din str. Ialoveni, susține purtătorul de cuvânt al Primăriei, a fost furat, iar despre acest lucru s-a aflat doar după incident.

„Vom vedea, în primul rând, cui aparține fântâna. Nu pot spune că este a SA „Apă Canal”, poate este a întreprinderii „Termoelectrica”. S-au dus cei de la „Apă Canal” la fața locului, având în vedere că aceasta este societatea pe acțiuni în care municipalitatea deține o sută de procente din acțiuni. Vom vedea cui aparține”, a precizat Vadim Brânzaniuc, care mai spune că în ultima perioadă n-au existat asemenea cazuri.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei susține că problema va fi pusă în discuție la următoarea ședință a serviciilor comunale a autorității publice locale. Acesta însă afirmă că până la acest moment nu s-a discutat despre o eventuală recompensare a cheltuielilor pentru tratament și reabilitare a persoanei care a avut de suferit.

„Starea este stabilă, satisfăcătoare. Este în afara oricărui pericol, dar a făcut o fractură la picior. Deja urmează să se reabiliteze”, a precizat pentru ZdG Liliana Pușcașu, ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, întrebată despre starea femeii. „Noi nu stabilim care este cauza și cine este responsabil, noi doar salvăm viețile omenești”, menționează Lilian Pușcașu.

Contactată, angajata serviciului de presă a SA „Apă-Canal Chișinău”, Nadejda Hotescu, a precizat că în scurt timp va fi publicat un comunicat de presă referitor la incidentul respectiv.