Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (VIDEO) Careu școlar laic, fără…

(VIDEO) Careu școlar laic, fără cler

Un grup de activiști, avocați, cercetători și alți cetățeni au trimis o scrisoare adresată Monicăi Babuc, ministra Educației, Culturii și Cercetării, în care solicită să fie luate măsuri pentru a asigura principiul laicității în educație și de a preveni manifestarea cultelor religioase în cadrul careurilor școlare în școlile publice.

„La 1 septembrie se va începe anul școlar, marcat tradițional printr-o manifestare festivă în fiecare instituție de învățământ primar și secundar. Conform art. 35 (8) al Constituției R. Moldova, învățământul de stat este unul laic. Contrar acestor prevederi, în anii precedenți, în multe instituții de învățământ de stat, la manifestarea festivă din 1 septembrie s-au oficiat slujbe religioase, care fac parte din cultul majoritar (ortodox). Astfel a fost încălcat nu doar principiul laicității în educație, dar și principiile educației incluzive, prevăzute în Programul de Dezvoltare al Educaţiei Incluzive în R. Moldova pentru anii 2011 – 2020.

Prezența clerului și manifestarea cultului (slujbele oficiate) la careurile din școlile de stat, adică laice, încalcă dreptul la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie al copiilor cu educație ne-ortodoxă și a celor cu educație laică, precum și drepturile părinților și ale rudelor acestora, care achită impozite pentru întreținerea școlilor de stat. Manifestarea cultului poate fi realizată în cadrul lăcașelor de cult sau în orice alt loc în afara spațiului școlii și în afara timpului didactic. Astfel ar fi asigurat principiul participării benevole  la manifestările de cult. Amintim că prezența la careul școlar este o obligație a fiecărui școlar indiferent de convingeri religioase.

Considerăm că în prima zi de școală este benefic de a se comunica elevilor despre principiile fondatoare ale educației în Moldova, așa cum sunt prevăzute în cadrul legislativ.

De asemenea credem că în această zi elevii ar trebui să afle mai multe despre valorile general umane (solidaritate, echitate, egalitate, libertate, inclusiv libertatea gândirii și credinței), despre însemnătatea participării civice a cetățenilor în comunitatea lor.

În plus, această zi ar putea fi folosită pentru a se familiariza elevii cu principiile comportamentului lor cotidian în cadrul școlii: nediscriminare, respectul reciproc, neadmiterea hărțuirii”, susțin semnatarii scrisorii.