Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Valeriu Chițan: „Astăzi se pune…

Valeriu Chițan: „Astăzi se pune problema supraviețuirii statului ca atare”

point.md

Fostul ministru al Finanțelor, Valeriu Chițan a susținut proba interviului în fața Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de Guvernator al Băncii Naționale. Acesta a declarat că astăzi se pune problema  supraviețuirii statului, iar 2016 va fi un an destul de greu pentru economia națională. Candidatul a propus și unele soluții pentru redresarea situației economice.

„Toată societatea este în frământare, societatea vrea ca 2016 să nu semene, ca consecințe și efecte, cu anul 2015. Cu regret mare, 2015 în aspect economic, a fost un an pierdut. Reformele pentru stabiltiatea financiară, planul anticriză (…) au rămans numai la nivel de intenție. Am apelat la aceste dimensiuni, pe care trebuie să le implimentăm, adică discuțiile trebuie transpuse în acțiuni practice. Acest Plan de acțiuni trebuie repus, posibil, ca o agendă a dezbaterilor fiscal-bugetare, pentru zile, săptămâni, care trebuie să finalizeze cu un document și fiecare autoritate publică trebuie să-și găsească rolul, aportul la redresarea situației. Astăzi se pune problema supraviețuirii statului ca atare, trebuie să redresăm economia cu pârghii monetare, pentru a ajunge la sfârșitul anului nu anumite semne pozitive. Nu putem să-l desenăm în roz. Cum a spus Curcill, muncă și sudoare. ”, a menționat Valeriu Chițan.

Acesta s-a referit și posibilitatea întoarcerii miliardului furat. Valeriu Chițan a menționat că a întoarce banii este o problemă complexă, însă la moment acest lucru nu este posibil, deoarece lipsesc investigațiile de vigoare. Cu toate acestea, candidatul la funcția de Guvernator a enumerat câteva soluții.

Precizăm că Vale­riu Chi­țan este membru al Curții de Conturi. Anterior a fost ministru al Finanțelor și președinte al Asociației Băncilor din Moldova pentru o perioadă de 5 ani. Acesta a absol­vit Facul­ta­tea de Eco­no­mie, spe­cia­li­za­rea Finanțe și Cre­dit de la Insti­tu­tul Poli­teh­nic din Chi­și­nău, și a făcut stu­di­ile de mas­ter în Admi­nis­tra­rea Afa­ce­ri­lor la Bled School of Mana­ge­ment, Slo­ve­nia. Din anul 2011 și până în pre­zent este mem­bru al Cur­ții de Con­turi. În peri­oada 1992-1994 a fost mem­bru al con­si­li­u­lui de Admi­nis­tra­ție al BNM. În ace­iași peri­oadă a fost vice-guvernator în R. Mol­dova în cadrul Con­si­li­u­lui Guver­na­to­ri­lor al FMI, iar în anii 1994-1998 – guver­na­tor pen­tru R. Mol­dova în cadrul Con­si­li­u­lui Guver­na­to­ri­lor al Băn­cii Mondi­ale.

Amintim că alți cinci candidați  urmează să susțină astăzi proba interviului. Patru candidați se vor prezenta în ședința Comisiei de concurs, iar altul va răspunde la întrebări la distanță, prin intermediul programului skype. Până la sfârșitul zilei, Comisia va anunța candidatul selectat pentru funcția de Guvernator.

Foto: point.md