Unui jurnalist din Belarus i-a fost interzisă intrarea în R. Moldova

La 12 septembrie curent, ziaristul belarus Pavel Dobrovolskii nu a putut ajunge la Chișinău pe motiv că nu ar avea acreditare jurnalistică în R. Moldova. El susține că autoritățile nu i-au oferit nicio explicație rezonabilă.

Contactat de ZdG, Pavel Dobrovolskii a explicat că mai bine de un an, realizează reportaje din regiunile Ucrainei afectate de conflictul militar, însă nu a întâlnit niciodată probleme la granița ucraineană, chiar dacă se prezenta din start drept jurnalist. „Am realizat materiale din estul Ucrainei, acolo unde era epicentrul operațiunilor militare. În Dombas am putut trece fără probleme, în Moldova însă, am întâlnit impedimente.”, precizează jurnalistul din Minsk. Reporter la portalul tut.by, Dobrovolskii spune că își programase o vizită de o săptămână în țara noastră pentru a face cunoștință cu situația reală din Republica Moldova în contestul protestelor demarate la 6 septembrie în Chișinău.

Acesta a ajuns la 12 septembrie cu un microbuz internațional de rută la punctul de frontieră Criva-Mămăliga. „Polițiștii de frontieră din Moldova îmi pusese deja ștampila în pașaport și așteptam să plecăm. Eu am ieșit din autobuz pentru câteva clipe și o doamnă din serviciul vamal m-a întrebat despre scopul călătoriei. Am explicat că sunt jurnalist și vreau să stau două zile în Chișinău, apoi să văd ce spun oamenii din regiune.”, afirmă jurnalistul. Dobrovolskii precizează că reprezentantul vamal a efectuat câteva apeluri la Chișinău, după care i s-a anulat ștampila și i-a fost înmânat un proces-verbal care interzicea traversarea frontierei.

Reporterul spune că abia la Minsk a înțeles cauza, deoarece actul pe care l-a primit era în română. El nu l-a semnat. „Am contactat colegii de redacție din Minsk. Aceștia au sunat la Biroul Serviciul Vamal, la Ministerul Afacerilor Externe, dar nu au găsit pe nimeni pentru că era zi de odihnă.” În Decizia privind refuzul intrării în Republica Moldova se menționează: „nu deține documente corespunzătoare care să justifice scopul și condițiile șederii”. În act nu se indică ce fel de documente se sunt necesare, dar este stipulat „Nu deține acreditare de jurnalist în R. Moldova”.

Reporterul nu a atacat în judecată decizia. El și-a exprimat nemlțumirea cu privire la faptul că a trebuit să se întoarcă cu o mașină de ocazie la Cernăuți, pentru a găsi transport și a reveni acasă. Mai mult, el nu înțelege nici acum de ce nu i-a fost permis accesul. „Mă puteam prezenta ca un simplu turist și ajungeam la destinație.”

Am contactat Serviciul de Presă al Poliției de Frontieră pentru a solicita o explicație, dar am primit răspunsul că aceste date sunt cu caracter confidențial și pot fi cerute doar printr-o cerere oficială. ZdG a reușit, totuși să afle că la începutul lunii septembrie trei jurnaliști din Rusia nu au putut intra în țară, deoarece nu întruneau condițiile Legii Nr. 200 privind regimul străinilor în Republica Moldova. Interdicțiile au avut la bază art. 8, alin.1 și art. 6, alin. 1(c), prin care se prevede că nu acced în țară persoanele care nu „prezintă documente care justifică scopul intrării şi fac dovada existenţei unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreţinere pe perioada şederii, cât şi pentru întoarcere în ţara de origine sau pentru tranzit către un alt stat în care există siguranţa că li se va permite intrarea”.

Marina Ciobanu


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. =Tenuță Unionistu delaTighina=

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ஜ۩ஜ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOVINA DE NORD========
  ——— ♥ȘI TOATĂ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥—RE-U N I R E!—♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ஜ۩ஜ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *