Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Unde sunt banii? Medicii rezidenți…

Unde sunt banii? Medicii rezidenți au rămas fără salarii

Medicii rezidenți care activează la Centrul Mamei și Copilului (aproximativ 160 de persoane) se plâng că nu și-au primit salariile de 1500 de lei pentru perioada septembrie 2015 – ianuarie 2016, inclusiv.

„Din spusele domnului director nou banii într-adevăr au fost transferați, dar au fost cheltuiți pe alte scopuri, fără a găsi de cuviință de a anunța despre aceasta tinerii. Acum apar tot felul de amenințări din partea șefilor de secții. Profesorii ne spun că dacă vom deschide gura vom avea probleme foarte mari… dar ne întrebăm unde sunt banii pentru aceste cinci luni? Majoritatea rezidenților trebuie să-și achite chiria și facturile…”, se plâng medicii rezidenți.

În acest sens, membrii Comisiei protecție socială, sănătate și familie s-au întrunit, la 9 februarie, curent, în cadrul unei ședințe de lucru la care a fost audiată informația cu privire la achitarea salariilor în sistemul de sănătate, inclusiv pentru medicii rezidenți. Audierea a fost organizată în contextul mai multor adresări din partea unor lucrători medicali parvenite în adresa membrilor comisiei privind reținerile peste termenele tradiționale ale achitărilor salariale pentru luna decembrie, precum și reținerile de mai multe luni la plata salariilor pentru medicii rezidenți.

„Membrii comisiei au constatat că Guvernul a aprobat tardiv cadrul normativ care reglementează mecanismele de punere în aplicare a prevederilor legii cu privire la activitatea medicilor rezidenți, inclusiv mecanismele de repartizare, angajare în câmpul muncii și salarizare, fapt care a dus la tergiversarea acestor procese.

Totodată, responsabilii de la Ministerul Sănătății au raportat finalizarea și aprobarea întregului set de acte normative necesare pentru funcționalitatea mecanismului de angajare și salarizare a rezidenților, iar CNAM a informat despre achitarea integrală și transferul pentru anii 2015 și 2016 (ianuarie) a mijloacelor financiare necesare în acest scop, în baza solicitărilor și informațiilor prezentate de către instituțiile medicale.
În pofida transferurilor financiare efectuate, s-a confirmat existența restanțelor la salarii față de medici rezidenți în unele instituții medico-sanitare.

Deputații au solicitat Ministerului Sănătății și CNAM să clarifice, să monitorizeze și să soluționeze de urgență toate cazurile în care există rețineri salariale către medicii rezidenți și să nu admită probleme similare pe viitor”, scrie într-un comunicat de presă trimis de Comisia protecției sociale, sănătate și familie.