Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Un nou sondaj, finanțat de…

Un nou sondaj, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională. Cine va intra în următorul Parlament?

La doar o zi după ce IMAS a prezentat un sondaj care arată că cetățenii R. Moldova apreciază cel mai mult activitatea președintelui Igor Dodon, a premierul Pavel Filip, a comunistului Vladimir Voronin, a primarului de Orhei Ilan Șor, Institutul Republican Internațional (IRI) a făcut public un alt sondaj, care arată că cetățenii au cea mai mare încredere în Igor Dodon, Andrei Năstase, Maia Sandu și Pavel Filip. În ambele sondaje, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, se plasează pe a cincea poziție.

Primul sondaj, realizat de IMAS, a fost făcut la comanda Fundației pentru o Democrație Modernă, asociație fondată în 2017 de mai mulți apropiați ai Partidului Democrat din Moldova. La fondare, în funcția de președinte a Fundației a fost desemnată Cristina Balan, actuala ambasadoare a R. Moldova în SUA, fostă vicepreședintă a Partidului Democrat din Moldova.

Cel de-al doilea sondaj, publicat la 15 noiembrie de către IRI, a fost finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Lucrul în teren a fost realizat de Magenta Consulting – companie de consultanță în marketing strategic, cercetări de marketing și sociale din Republica Moldova.

Ambele sondaje arată că, dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri parlamentare, Partidul Socialiștilor ar obține cele mai multe voturi, iar pe locul doi s-ar situa Partidul Democrat din Moldova. În sondajul IRI, însă, PDM și PAS au obținut același rezultat, de 11%. Partidele de opoziție extraparlamentare, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, s-ar plasa pe locul trei și patru, cu 11% și 10%.

Sursa: iri.org

În sondajul realizat de IMAS, respondenții au fost întrebați cum evaluează activitatea politicienilor. În topul preferințelor s-au regăsit Igor Dodon, Pavel Filip, Vladimir Voronin, Ilan Șor, Vlad Plahotniuc și Irina Vlah. Aceștia sunt urmați de Zinaida Greceanîi, Dorin Chirtoacă și Andrian Candu, care sunt în fața liderilor opoziției Andrei Năstase și Maia Sandu.

Pe de altă parte, în sondajul realizat de IRI, întrebați cine sunt politicienii în care au cea mai mare încredere, 27% dintre respondenți au răspuns Igor Dodon, alți 27% au răspuns că nu au încredere în nimeni. Pe locul doi s-a plasat Andrei Năstase, cu 14%, urmat de Maia Sandu, cu 13%. Pavel Filip a obținut 6%, plasându-se pe locul patru. În ambele sondaje, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, se plasează pe locul cinci. De menționat că 12% dintre respondenți, nu au știut să răspundă la întrebare.

Sursa: iri.org

Întrebați dacă aprobă sau dezaprobă majoritatea parlamentară condusă de Partidul Democrat, 49% dintre respondenți au răspuns că dezaprobă total, 17% – dezaprobă parțial, 21% – aprobă unele lucruri și 6% – aprobă total.

În opinia respondenților, fenomenul corupției este prezent cel mai mult în Parlament (29%), serviciile publice – 20% și Guvern – 16%.

Sondajul IRI a fost realizat în perioada 11 septembrie-16 octombrie 2018, prin metoda interviurilor directe cu respondenții. La realizarea sondajului au participat 1503 de cetățeni cu vârsta de 18 ani și mai mult.