Principală  —  IMPORTANTE   —   Un nou penitenciar în Chișinău:…

Un nou penitenciar în Chișinău: promisiuni, tergiversare și finanțare

La 15 februarie a fost lansat concursul internațional pentru selectarea și contractarea companiei care va construi viitorul penitenciar din Chișinău, anunță Ministerul Justiției. Licitația este deschisă ofertanților din toate țările, care pot depune ofertele până la 13 mai 2019. Anunțul privind demararea concursului este publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și urmează a fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. 

Proiectului de construcţie a unui penitenciar cu statut de izolator de urmărire penală care va substitui Penitenciarul nr. 13 – Chişinău a pus în discuție încă în 2011, când Guvernul a inițiat negocieri cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru finanțarea acestuia. În 2013, proiectul a fost aprobat și semnat, iar la 12 decembrie 2013, Acordul-cadru de împrumut dintre R. Moldova şi BDCE pentru realizarea Proiectului de construcţie a penitenciarului din Chişinău, în valoare de 39 de milioane de euro, a fost ratificat de Parlament. Împrumutul s-a acordat pentru un termen de 20 de ani, cu o perioadă de grație de cinci ani, care a expirat în 2018. Rata dobânzii s-a convenit a fi stabilită pentru fiecare tranșă separat, la momentul debursării în baza Acordului de debursare. Totodată, instituția europeană acorda și un grand în valoare de un milion de euro. În Nota Informativă asupra proiectul de ratificare a Acordului, ex-ministrul Finanțelor Anatol Arapu preciza că Guvernul R. Moldova va contribui cu 4,5 milioane de euro, iar termenul de finalizare a proiectului este 30 iunie 2018. Respectiv, costul final al proiectului era estimat la 44, 5 milioane de euro.

Termenele nu au fost respectivate, iar în noiembrie 2018, actele privind lucrările de proiectare abia au fost transmise Serviciului de stat pentru verificarea și expertizarea proiectelor și construcțiilor de către reprezentanții Unității de Implementare a Proiectului. De această dată, Ministerul Justiției a anunțat că suma totală a proiectului de de 52 de milioane de euro, iar contribuția Guvernului se ridică la 12 milioane de euro.

La 15 februarie 2019, a fost anunțat concurs internațional pentru contractarea unei companii care va construi penitenciarul în termen de 36 de luni, începând din al doilea semestru al anului curent. Criteriul de evaluare a participanților la licitație va constitui „cel mai mic preț al ofertantului care este în conformitate și și corespunzător cerințelor tehnice”. Totodată, concurenții trebuie să asigure o garanție a ofertei de 400 de mii de euro, care să îndeplinească toate cerințele indicate în documentele de licitație.

Un alt punct important din anunțul de concurs se referă condițiile în care procedura de licitație ar putea fi anulată.

„Atribuirea contractului în temeiul prezentului anunț este condiționată de obținerea de către Ministerul Justiției a fondurilor suplimentare necesare și/ sau a alocărilor din buget înainte de ultima dată prevăzută în dpcumentul de licitație la care trebuie să fie semnat contractul, sau o altă dată ulteriorară comunicată ofertanților, în lipsa căreia această procedură de licitație va fi considerată anulată. În cazul în care condițiile de semnare a contractului nu sunt îndeplinite în conformitate cu această clauză suspensivă, nu se va atribui niciun contract în cadrul acestei licitații și ofertele vor fi returnate ofertanților. Autoritatea contractantă nu este responsabilă față de ofertanți pentru oricare cheltuieli sau pierderi directe sau indirecte care pot rezulta din anularea licitației”, scrie în Anunțul de Achiziție publicat în Monitorul Oficial.

Noul penitenciar al municipiului Chișinău ar urma să aibă o capacitate de 1 536 locuri. Terenul pe care va fi edificat penitenciarul se află în comuna Bubuieci, iar pentru construcția acestuia în bugetul de stat pentru 2019 au fost prevăzute aproape 160 de milioane de lei.

 Schița de proiect a penitenciarului a fost elaborată de către un consorțiu de companii olandeze și naționale, proiectul de execuție fiind dezvoltat de către compania de proiectare națională.

R. Moldova este condamnată anual la CtEDO pentru deținerea persoanelor în condiții unumane și degradante și achită despăgubiri de mii de euro drept .