Principală  —  Ştiri  —  Social   —   A fost condamnat pentru trafic…

A fost condamnat pentru trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă forțată. Raport: Moldova este o țară-sursă pentru traficul de bărbați, femei și copii

Procuratura Generală anunță că a fost obţinută o sentinţă de condamnare cu executare pentru un bărbat din raionul Anenii Noi, care a traficat patru bărbaţi din acelaşi raion în Federaţia Rusă pentru a fi exploataţi prin muncă.

Astfel, potrivit probatoriului, în decembrie 2012, inculpatul a recrutat patru bărbaţi pentru a munci în Federaţia Rusă la lucrări sezoniere, acesta le-a promis un salariu bun, cazare şi hrană gratuită. Ajunşi în regiunea Voronej, victimelor le-au fost luate actele de identitate, fiind impuşi să muncească în condiţii inumane, timp de câteva luni, după care au fost remuneraţi cu sume foarte mici de bani.

În luna mai 2017, instanţa de fond a achitat inculpatul, pe motiv că nu s-a constatat fapta infracţiunii. Sentinţa a fost atacată de procurori şi recent prin decizia Curţii de Apel Chişinău, inculpatul a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de detenţie în penitenciar de tip închis. Decizia este cu drept de atac.

Un raport al Departamentului de Stat al SUA pentru anul 2017 arată că, după cum s-a raportat în ultimii cinci ani, Moldova este o țară sursă pentru traficul de bărbați, femei și copiii. Victimele din R. Moldova sunt supuse traficului sexual și traficului de forță de muncă în Moldova și în Rusia, Ucraina și în alte țări din Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Est. Femeile și copiii sunt supuși traficului sexual în Moldova în bordeluri, saune și saloane de masaj. Din ce în ce mai mult, fetele cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani sunt victime ale traficului de sex. Turismul sexual de copii din UE, Turcia, Australia, Israel, Tailanda și SUA îi include pe copiii din R. Moldova la capitolul exploatare sexuală comercială. Regiunea transnistreană rămâne o sursă de victime atât pentru traficul de ființe umane, cât și pentru exploatarea prin muncă.

Totodată, același raport arată că complicitatea oficială în traficul de ființe umane rămâne a fi o problemă semnificativă în R. Moldova.