Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Proteste în regiunea Habarovsk din…

Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

© Евгения Пустовит/ТАСС

La 11 iulie zeci de mii de oameni din regiunea Habarovsk din Rusia au participat la o acțiune de protest în apărarea guvernatorului regiunii, Serghei Furgal, anunță meduza.io. Mass-media locală a calificat acțiunea ca fiind cea mai masivă din istoria regiunii.

Serghei Furgal, a devenit guvernatorul regiunii Habarovsk în anul 2018, după ce l-a învins în turul doi pe Veaceslav Șprot, candidatul partidului de la guvernare Rusia Unită.

La 9 iulie Furgal a fost reținut fiind bănuit de organizarea atacurilor și omorurilor asupra mai multor antreprenori în perioada anilor 2004-2005 pe teritoriul regiunii Habarovsk și Amur.

Astfel, oamenii au participat la o manifestație prin care au cerut libertate pentru Furgal. Aceștia au ținut pancarte în mâini cu mesajele: „Eu sunt Furgal”, „Moscova, pleacă!”, dar și „Putin, dă-ți demisia!”.

Autoritatea publică locală a orașului Habarovsk a încercat să împiedice desfășurarea manifestației. Piața în care urmau să se adune manifestanții a fost îngrădită sub pretextul că se efectuează lucrări de dezinfectare în contextul pandemiei de coronavirus.

https://www.instagram.com/p/CCe7aj9I4B7/?utm_source=ig_embed

Mass-media locală a relatat că la acțiunea de protest au participat, probabil, mai mult de 60 de mii de persoane. Poliția însă, a oferit date care arată că numărul participanților a fost mult mai mic.

Partidul Liberal Democrat din Rusia, a cărui membru este Serghei Furgal, a declarat că nu cunoaște cine a organizat manifestația și că partidul nu are nicio atribuție privind organizarea protestului.

Manifestații similare s-au desfășurat și în alte orașe din regiune.