Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ucraina întrerupe construția hidrocentralelor pe…

Ucraina întrerupe construția hidrocentralelor pe Nistru

Foto: novodnestrovsk.do.am

Reprezentanții Comisiei moldo-ucrainene privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru au decis suspendarea oricăror lucrări referitoare la construcția hidrocentralelor pe râul Nistru, până la o evaluare strategică privind schema ultilizării complexe a resurselor hidroenergetice în Ucraina.

În cadrul unei conferințe de presă din 10 aprilie, membrii Comisiei nistrene au anunțat deciziile luate în urma celei de-a doua ședințe privind utilizarea durabilă și protecția fluviului Nistru, care a avut loc la Kiev, în perioada 4-5 aprilie 2019.

Valentina Țapiș, co-președintă al Comisiei nistrene, a declarat că în timpul ședinței de la Kiev, s-a convenit că partea moldovenească va solicita documentația tehnică și de mediu ce ține de proiectarea, construcția și exploatarea nodului hidroenergetic nistrean, inclusiv și modificările din proiect, iar partea ucraineană și-a asumat responsabilitatea și angajamentul de a prezenta toate documentele necesare.

Potrivit Iulianei Cantaragiu, membru al societății civile în Comisia nistreană, în prezent, statutul juridic al documentului privind procesul de exploatare al nodului hidroenergetic nistrean este de uz intern, iar nerespectarea regulilor prevăzute în acest document se pedepsește conform legislației din Ucraina.

Dorința noastră este să creștem ponderea acestui document la un nivel internațional, ceea ce ar oferi Moldovei posibilitatea de a apel la o instanță internațională, în cazul unei neînțelegeri între cele două părți sau în cazul nerespectării condițiilor prevăzute în document”, a declarat Cantaragiu.

În concluzie, s-a decis crearea unui grup de lucru ad-hoc, un grup juridic, care va stabili statutul juridic al acestui document convenabil ambelor părți, a punctat reprezentanta Centrului Național de Mediu, Iuliana Cantaragiu.

Un alt subiect discutat de Comisie a fost poluarea râului Nistru cu apele uzate ce provin din mun. Soroca și deșeurile petroliere, chimice şi energetice care se păstrează în haldele deschise în amontele râului Nistru. În Ucraina, în raza bazinului fluviului Nistru sunt amplasate 25 de depozite pe teritoriul a 12 întreprinderi, cu un total de 165 de milioane tone de deșeuri toxice. Majoritatea acestor depozite sunt amplasate în apropierea afluenților fluviului Nistru sau chiar în apropierea râului Nistru.

Concluziile unui raport aflat încă în proces de elaborare, deja a scos în evidență multe întrebări referitor la impactul de activitate al complexului hidroenergetic nistrean cum ar fi: înrăutățirea condițiilor de trai pentru macronevertebratele sensibile la poluare, căderea numărului și tipurilor de pești prețioși, fluctuații bruște de temperatură în apă precum și secarea unor porțiuni al albiei râului. Studiul urmează a fi definitivat, după care va fi accesibil publicului.

Următoarea ședință a Comisie Nistrene este planificată pentru luna octombrie 2019, la Chișinău.

Comisia privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru, activează în baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei, semnat la Roma la 29 noiembrie 2012.

Foto: novodnestrovsk.do.am