Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Topul locurilor vacante pe piața…

Topul locurilor vacante pe piața muncii din R. Moldova, conform ANOFM

Conform bazei de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) la data de 17 decembrie 2018 la evidenţă erau înregistrate 11 240 locuri de muncă vacante. Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate, cei mai solicitați sunt specialiștii în domeniul sănătății, urmați de inspectori și ofițeri, și specialiști în învățământ.

Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt înregistrate la ANOFM în mun. Chișinău, aproape 4000 la număr, urmat de Bălți, Cahul, Orhei și Dondușeni.

Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate ANOFM anunță că sunt disponibile 2 019 locuri de muncă vacante, constituind circa 18% din numărul total de locuri vacante. Cei mai căutați sunt specialiștii în domeniul sănătății, 367 de locuri vacante, dintre care:

  • asistent medical, inclusiv de familie –217;
  • medic medicină generală – 47;
  • medic medicină de familie – 23;
  • medic specialist – 21;
    etc.

Pe locul doi se plasează inspectorii și ofițerii: 293 locuri vacante (ofițeri de invetigație, polițiști, polițiști de frontieră, ofițeri de sector etc.). Totodată, ANOFM a înregistrat la data de 17 decembrie, curent, 265 de locuri vacante pentru specialiști în domeniul învățământului:

  • educator învăţământ preşcolar/primar – 145;
  • profesor învăţământ liceal/postliceal – 31;
  • conducător muzical/artistic − 17;
  • profesor învăţământ gimnazial/primar – 15;
  • director de școală − 7;
    etc.

Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 9 221 de locuri de muncă, ceea ce constituie 82% din numărul total de locuri de muncă vacante. La această categorie, cei mai căutați sunt lucrătorii în industria textilă și confecții − 3 410 locuri vacante, dintre care 2 939 pentru specialitatea de cusător.

ANOFM anunță și 861 de funcții vacante pentru lucrători calificați în întreprinderi industriale: electrosudori, lăcătuși, strungari, cizmari, etc. Totodată, sunt oferite locuri de muncă și pentru muncitori necalificaţi: dădace, ajutor de educator, infermiere, muncitori auxiliari, muncitori necalificați în agricultură, grădinărit, ajutori de educator, hamali, măturători, paznici etc.