Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Top 5 cele mai citite…

Top 5 cele mai citite investigații de pe site-ul ZdG în 2019

În 2019, jurnaliștii de investigație ai Ziarului de Gardă au adus în atenția publică subiecte ce țin de integritatea și transparența demnitarilor publici, precum și investigații sociale, care scot în evidență problemele societății. Vă prezentăm mai jos un top al celor mai citite investigații de pe site-ul Ziarului de Gardă în 2019.

1. Cerșetori fără mască

Cea mai citită investigație din 2019, care a acumulat aproape 50 de mii de vizualizări, este „Cerșetori fără mască”, în care Ziarul de Gardă a demascat mai mulți cerșetori care simulau probleme grave de sănătate pe străzile Chișinăului pentru a obține mila trecătorilor. Unii se deplasau greu, folosind cârje sau mergând cu picioarele strâmbe. Alții își afișau ostentativ protezele false sau chiar foloseau scaune cu rotile deși, în realitate, nu aveau nicio problemă locomotorie.

2. Maternitatea penală din Ialoveni: nou-născuţi invalizi în serie

Această investigație este pentru al treilea an în topul celor mai citite. Publicată de Ziarul de Gardă în 2017, investigația dezvăluie povestea mai multor copii care s-au născut la Maternitatea din or. Ialoveni, ai căror părinţi cred că anume greşelile medicilor de acolo ar fi cauza pentru care copiii lor, din primele clipe de viaţă, au primit grad sever de invaliditate. De partea cealaltă, medicii declarau că naşteri problematice se întâmplă în toată lumea şi nu ar fi vina lor.

3. Toți oamenii președintelui

Publicată la sfârșit de 2019, investigația „Toți oamenii președintelui” dezvăluie ascensiunea oamenilor din anturajul prezidențial, în frunte cu fratele, cumnata, finii, nașii, cumătrii sau colegii de facultate ai cuplului Galina și Igor Dodon, care au dezvoltat și au fortificat afaceri și averi de milioane.

Investigația a generat discuții în spațiul public și se pare că l-a nemulțumit pe președintele Igor Dodon, care a decis să nu invite reprezentanții Ziarului de Gardă la o „discuție informală” organizată la Președinție cu jurnaliștii.

4. Omul de afaceri din spatele tranzacției de 150 de milioane de lei cu un imobil atribuit lui Vladimir Plahotniuc

Investigația a fost publicată în 2017, însă a ajuns în acest an în atenția publicului după ce Iurii Luncașul, om de afaceri din anturajul lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și reprezentant al firmei care deține „Casa Albă” de la Chișinău, a fost găsit împușcat în august 2019.

5. Cum trăiesc noii miniștri: Vila premierului vs casa de milioane a ministrului de Interne

După învestirea guvernului condus de Ion Chicu, Ziarul de Gardă a scris despre averile noului cabinet de miniștri. ZdG a publicat imagini cu vila de tip duplex pe care premierul Chicu o împarte cu cumnatul și cu sora sa, precum și cu imobilul luxos, construit de ministrul de Interne în perioada în care acesta exercita funcții publice.

Vă mulțumim că ne citiți, iar mai multe investigații citiți AICI.