Tinerii din R. Moldova sunt încurajați, cu premii și burse, să înveţe limba germană

Nemţii sprijină instituţiile de învăţământ din R. Moldova cu resurse informaţionale şi burse de studii în Germania, pentru ca moldovenii să devină aşi la limba germană. În R. Moldova circa șapte mii de elevi din 130 de şcoli şi 900 de studenţi din șapte universităţi studiază limba germană.

Germania vrea să promoveze sustenabil interesul pentru limba şi cultura germană pentru a lărgi orizonturile tinerilor din R. Moldova. Elevii şi studenţii moldoveni învaţă limba germană în cadrul unor şcoli cu statut special care fac parte din reţeaua PASCH. Instituţiile de învăţământ beneficiază din partea Germaniei de materiale didactice, echipament, cursuri şi burse pentru învăţători, elevi şi studenţi, scrie într-un comunicat de presă emis de către Ambasada Republicii Federale Germania la Chişinău.

Unde se învaţă limba germană în Moldova

În fiecare an circa 60 de elevi moldoveni participă la testul pentru diploma de limbă germană, care le permite să studieze la o universitate din Germania. Ambasada Germaniei la Chişinău informează că există trei programe de schimb cu Germania pentru elevii din R. Moldova: două la liceul „Mihail Kogâlniceanu” care are parteneriat cu o instituţie din Herrchen şi un program la liceul din satul Copceac din raionul Ştefan Vodă, care are un parteneriat cu şcoala Waldorf din Dinslaken.

Institutul „Goethe” organizează anual cursuri pentru 100 de învăţători de limbă germană. Ambasada Germaniei la Chişinău anunţă că în 7 universităţi peste 900 de studenţi învaţă limba germană. În fiecare an 50 de studenţi cu merite deosebite primesc burse pentru cursuri de vară, studii de licenţă, masterat sau cercetări ştiinţifice. Începând cu anul 1992 au fost acordate 1 mie de burse. Serviciul German de Schimb Academic are un birou la Universitatea de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, care informează despre posibilităţile de studii în Germania.

Pe lângă şcoli şi universităţi Centrul Cultural German „Akzente” propune tuturor celor interesaţi cursuri de limbă germană, iar Sala de lectură germană din incinta Bibliotecii Municipale „B. P. Haşdeu” pune la dispoziţie literatură diversă şi materiale actuale despre Germania.

Sărbătoarea limbii germane în Moldova

În luna mai, la Reşedinţa Ambasadorului Republicii Federale Germania a avut loc Sărbătoarea de vară a limbii germane, unde, la invitaţia ambasadorului Germaniei, Dr. Julia Monar, s-au întâlnit 250 de elevi, studenţi şi învăţători pentru a aduce un omagiu limbii germane. În cadrul evenimentul cei mai buni învăţători de limbă germană au primit certificate, premii şi burse.

Ambasada Germaniei la Chişinău se arată sigură de faptul că interesul pentru limba şi cultura germană constituie un fundament pe care se bazează relaţiile bune şi diverse de 25 de ani cu R. Moldova. Totodată Ambasada Germaniei anunţă despre susţinerea expoziţiei dedicată pictorului Sigmar Polke, care va avea loc la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, începând cu 6 iunie 2018.

Foto: Facebook.com/Deutsche Botschaft Chişinău

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Traian Harașosfetiuc

  ESCROCUL ȘOR ÎN ȚARA JUSTIȚIEI CAPTURATE, CA GULIVER ÎN ȚARA PITICILOR

  Escrocul Șor pare uriaș datorită protecției din partea Strigoiului în Țara Jusției
  Capturate, asemenea lui Guliver, om de statură normală, dar care părea uriaș printre piticii de 15 cm. Asemenea lui Guliver, care reușise să supravețuiască în Țara Piticilor răutăcioși, escrocul Șor reușește să-și bată joc de Justiția Capturată și
  să rămâie în libertate după ce a furat 2,9 miliarde de dolari de la oameni buni și
  primitori de străini. Deși escrocul Șor este un pârț evreu dolofan de statură mică,
  acesta timp de trei ani respinge cu succes atacurile Justiției Capturate, alcătuite
  din oameni de statură normală și parcă întregi la minte. De ce Justiția Capturată se
  preface, că-l vânează pe escrocul Șor și de fapt nu-i face nimic și de ce mă rog să
  nu-l lase în pace pe bietul evreu? Fiindcă bietul evreu nu este nici pe departe biet
  și nici om de treabă nu este, dar este un hoț de dimensiuni gigantice, care la nici
  30 de ani ai săi, a reușit să fure din Țara Justiției Capturate cu oameni de statură
  normală și întregi la minte suma uriașă de aproape trei miliarde de dolari.

  Sigur, că în această istorie cu hoți și vardiști, în care ultimii se prefac că
  nicidecum nu-l pot prinde pe primul, deși mimează din toate puterile, că vor să-l
  prindă și fug după el cât îi țin picioarele, există și un personaj din umbră, care
  așa și se numește, temutul de toți, Fiul Răului din Umbră sau mai popular spus în
  limba băștinașilor, Strigoiul. Acesta a și capturat mai întâi Justiția, apoi
  Parlamentul, apoi și-a făcut guvern de buzunar cu penali. Ba mai mult, Strigoiul a
  corupt mai mulți septuagenari turbați pentru a-și asigura spriginul propagandistic
  pentru a manipula opinia publică și a-și crea posibilitatea să schimbe sistemul
  electoral în unul foarte avantajos lui.

  “Corabia a naufragiat, iar eu am ajuns înotând pe o insulă, unde am căzut mort de
  oboseală.” Așa își amintește Guliver despre cum s-a pomenit în Țara Piticilor.
  Escrocul nostru Ilan Șor n-are de unde să-și amintească cum s-a pomenit în Țara
  Justiției Capturate. A aterizat la Chișinău împreună cu părinții la vârsta de doi ani
  în căutarea unei vieți mai bune pe seama altora și pe atunci Țara Justiției Capturate încă nici nu exista, Justiția fiind la vremea ceia cât de cât decentă, iar Strigoiul era un simplu școlar, ce se evidenția doar prin aceia, că avea succese remarcabile la cules struguri.

  Nu se cunosc careva date despre studiile tânărului Ilan Șor, deși taică-său Miron Șor este întemeietorul liceului “Evrica” din Chișinău și s-ar părea, că l-a înființat
  special pentru singurul său fecior, Ilan. Nici tu bacalaureat, dar mite Universitate.
  Aici viitorul autor al “jafului secolului” și “gigant” în Țara Justiției Capturate nu
  cred să-l întreacă la studii pe renumitul său predecesor Guliver, care fusese doar un simplu marinar. Escrocul Ilan Șor se lăuda că la vârsta de 13 ani avea deja prima afacere proprie – trei magazine de telefoane mobile, la 14 ani a căpătat prima sa mașină, iar la 16 ani deținea o minitipografie.

  Băștinașilor din Țara Justiției Capturate le place să repete într-una că sunt cea mai
  săracă țară din Europa. Repetă acest lucru atât de frecvent, încât unii sau obișnuit
  cu aceasta într-atât, încât au început chiar să se mândrească cu acest lucru. Astfel
  au ajuns să se mândrească, că sunt cea mai săracă țară din Europa și că sunt conduși de Fiul Răului din Umbră, pe care ei îl numesc Coordonator. Escrocul Șor, hoțul evreu, care le-a furat enorma sumă de aproape trei miliarde de dolari este numit “om de afaceri” și îi pregătesc de pe acum un loc în Parlament pentru a-l scăpa de închisoare. Până atunci Justiția Capturată de Fiul Răului din Umbră tergiversează dosarul hoțului Șor, sub privirea îngăduitoare a stăpânului ei.

  Nu, localnicii din Țara Justiției Capturate nu sunt pitici, și nici măcar nu sunt pigmei, ci au statură de oameni normali, dar sunt manipulați de Fiul Răului din Umbră, asemenea unui cârd de porumbei optimiști și zglobii, dar care n-au alt viitor, decât de a orbecăi prin minciuna stăpânului, asemenea necuvântătoarelor. Mai nou stăpânul, adică Fiul Răului din Umbră folosinduse de tot felul de manipulări le-a pus lor în cârcă cele aproape 3 miliarde de dolari, furate de escrocul Șor tot de la ei, ca datorie publică.

  Istoria nu ne spune, ce s-a întâmplat cu Țara Piticilor, dar din Țara Justiției Capturate avem vești dătătoare de speranță. Candidatul Opoziției Antioligarhice are șanse mari să câștige alegerile din capitală în turul doi și să pornească Lumina Binelui. În acest caz Fiul Răului din Umbră va bate în retragere și se va evacua în Rusia, Justiția va începe să se dezmorțească, iar escrocul Ilan Șor va încerca să se evacueze în Israel. Totul depinde de chișinăuieni și-n primul rând viitorul nostru. Toți la vot pe data de 3 iunie!

  *** 29.05.2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *