Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Tarifele la energia electrică și…

Tarifele la energia electrică și termică ar putea fi majorate

„Termoelectrica” a solicitat majorarea tarifelor la energia electrică și termică. În acest sens, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat dezbateri publice pe marginea acestei cereri. Astfel, în urma dezbaterilor publice organizate astăzi, ANRE a anunțat că examinează costurile prezentate de „Termoelectrica”, iar la începutul sezonului de încălzire vor stabili tarife noi.

Alexandru Mijin, reprezentantul ANRE, a menționat că tarifele anterioare au fost aprobate în octombrie 2011, iar în această perioadă, timp de 5 ani, s-au schimbat foarte mulți factori care au impact asupra tariferor la energia electrică și termică.

„În această perioadă s-a modificat cadrul juridic, s-a adoptat Legea cu privire la energia termică, a fost aprobată Metodologia cu privire la livrarea energiei termice, dar și reoganizate întreprinderile Termocom, CET-1 și CET-2. În prezent suntem în proces de examinare a acestor costuri prezentate de „Termoelectrica” pentru a stabili un nou tarif. Posibil să fie efectuate unele corectări și ajustări și posibil tariful să fie mai mic decât cel solicitat de „Termoelectrica”. Până la începerea noului sezon de încălzire vor fi stabilite noile tarife, dar oricum vor fi majorări”, a declarat Alexandru Mijin.

Directorul general al „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, a precizat că această solicitare este motivată prin creșterea semnificativă a costurilor de producere şi de livrare a energiei electrice și termice de la ultima ajustare a tarifelor care a avut loc în octombrie 2011. „Factorii de bază a ajustării tarifelor sunt: majorarea prețului la combustibil cu 16,4%; majorarea energiei electrice de la Union Fenosa cu 38,12%; creșterea amortizării mijloacelelor fixe în urma fuzionării; creșterea prețurilor la materiale; majorarea cursului valutar; majorarea salariului în sectorul real”, a subliniat Eni.

În prezent, tariful la energia electrică este de 159,78 lei/ kWh, iar la energia termică – 987 lei/Gcal. Astfel, dacă se acceptă solicitarea întreprinderii „Termoelectrica”, tariful la energia electrică se va majora cu circa 20 lei, iar cel al energiei termice cu 270 lei.

„Termoelectrica” solicită majorarea tarifului pentru producerea energiei electrice cu 12,3 %, până la 179,51 bani/kWh, și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor cu 27,4 %, până la 1257,38 lei/Gcal.

„Termoelectrica” a fost creată în luna iunie 2015 ca rezultat al procesului de reorganizare a trei entităţi existente anterior – S.A. „Termocom”, S.A. „CET-1” și S.A. „CET-2”.