Principală  —  Ştiri  —  Social   —   STUDIU/ Grădinițe în vacanță. Ce…

STUDIU Grădinițe în vacanță. Ce facem vara cu copiii?

Dreptul la muncă al părinților cu copii mici și activitatea economică sunt afectate de regimul de funcționare redusă a grădinițelor de stat în perioada de vară, se anunță într-un studiu realizat de Expert-Grup. Potrivit aceleiași surse, remedierea situației devine o urgență în condițiile în care natalitatea a scăzut peste 15% în ultimii 5 ani, angajatorii se plâng că nu au angajați suficienți, iar mulți părinți vara nu pot lucra pentru a-și întreține copiii. 

Expert-Grup a publicat un studiu privind dreptul la muncă al părinților cu copii mici și modul în care activitatea redusă a grădiniților pe timp de vară afectează activitatea economică a părinților. În acest sens, Expert-Grup vine cu un șir de recomandări.

„Se recomandă Ministerului Educației, Culturii și Cercetării/ primăriilor să aprobe un ordin nou, care să interzică închiderea grădinițelor de stat vara în perioada de frecvență înaltă a copiilor (01 iunie-31 iulie) și să limiteze închiderea grădinițelor la maxim 2-4 săptămâni consecutive în luna august (intervalul 01-31 august al fiecărui an). Educatorii vor avea astfel un sistem mixt de concediu (câteva săptămâni simultan în august), restul concediului – fiind acordat pe rând”, se anunță în textul studiului.

Printre recomandările enunțate se mai regăsesc următoarele aspecte:

  • funcționarea grădinițelor de stat în zilele înainte de sărbători, acestea având dreptul să reducă ziua de muncă doar cu maximum 1 oră
  • să păstreze regimul de funcționare continuă, 12 luni, pentru grădinițele cu profil specializat (ex. copiii cu necesități speciale, probleme de vedere sau alte necesități) și cele de 24 ore (copii din familiile social-vulnerabile, monoparentale etc.)
  • concedii foarte scurte de doar 2 săptămâni în perioada 15-31 august pentru aceste instituții

Astfel, în prima etapă de implimentare a noului regulament, se recomandă să fie limitată semnificativ închiderea pentru vară a grădinițelor medii și mari, precum și a celor cu regim de funcționare de 12 ore.

Ceea ce ține de grădinițele private, potrivit Expert-Grup, acestea pot continua să activeze în regim de autonomie în perioada de vară/ sărbători, cum consideră necesar administrația lor, fiind scutite de aplicarea oricăror regulamente.

În 2017, Asociația Obștească „Părinți Solidari” a organizat un protest prin care și-a manifestat nemulțumirea față de regulamentul Ministerului Educației de atunci, care prevede că grădinițele vor avea 42 de zile de vacanță obligatorie în fiecare vară.