STRIM, retras din Nomenclatorul de stat al medicamentelor

Vineri, 9 august, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a retras din Nomenclatorul de stat ambele forme ale produsului medicamentos STRIM (denumirea comună internațională Insulinum glarginum (soluție injectabilă 100 UI/ml 3 ml N5, nr. înregistrare 25014 din 29.10.2018; soluție injectabilă 100 UI/ml 10 ml N1, nr. înregistrare 25013 din 29.10.2018) deținător/producător Farmak, Ucraina)).

„Numărul de reacții adverse raportate la AMDM a crescut, iar dinamica este în scădere. La ora actuală, sunt înregistrate 101 notificări. AMDM a continuat să monitorizeze activ semnalul de siguranță, efectuând vizite de lucru în teritoriu pentru a evalua detaliile și cauzalitatea notificărilor de reacții adverse survenite în urma administrării produsului STRIM. Activitățile de monitorizare vor continua, iar ședință comună cu Comisia de specialitate a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va fi stabilită în perioada imediat următoare”, se arată într-un comunicat emis de AMDM.

La 25 iulie, Comisia Medicamentului pe lângă Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a suspendat certificatul de înregistrare în R. Moldova a medicamentului STRIM, biosimilar al insulinei, până la elucidarea calității, inofensivității și siguranței respectivului medicament.

În decembrie 2018, Ziarul de Gardă scria că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este învinuit că a organizat o licitație pentru achiziționarea insulinei cu dedicație pentru o companie ucraineană, care propune un preparat biosimilar al insulinei, mai ieftin în raport cu produsul original, dar încă netestat suficient.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *