Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Statistici alarmante. În R. Moldova…

Statistici alarmante. În R. Moldova se nasc tot mai puțini copii

Pe an ce trece, în R. Moldova se nasc din ce în ce mai puțini copii. Astfel, potrivit datelor statistice, în 2018 a fost înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți de la independență încoace. Dacă în 1991 numărul născuților se ridica la 72 de mii, în 2018 acesta a scăzut până la 32,6 mii, ceea ce reprezintă cu 4,3 puncte procentuale mai puțin decât în 2017.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în 2018, din numărul copiilor născuți, 51,7% au fost băieți, raportul de masculinitate fiind de 107 băieți la 100 de fete. Totodată, cei mai mulți copii s-au născut în mediul rural – 20 608, spre deosebire de 11 998 – în mediul urban.

Potrivit statisticii, se păstrează tendinţa de micşorare a numărului născuţilor de mame în vârstă sub 20 de ani. Totodată, mamele din mediu urban nasc la o vârsta mai înaintată comparativ cu cele din mediu rural. Cel mai mare număr a născuților-vii în mediu urban se înregistrează la mamele cuprinse între vârstele 25-34 ani, iar în cel rural între 20-29 ani.

Raportul global Starea Populației Lumii 2018 arată că R. Moldova face parte din categoria țărilor cu fertilitate scăzută, alături de așa țări, precum Portugalia, Singapore, Grecia, Coreea de Sud. În aceste țări cuplurile au mai puțin de doi copii, adică sub nivelul necesar de înlocuire a generațiilor.

„În prezent R. Moldova trece prin transformări demografice cu o natalitate scăzută, mortalitate la vârstă aptă de muncă, îmbătrânire a populației și flux migrațional în special a persoanelor de vârstă reproductivă. Cu suportul partenerilor de dezvoltare vom depune efort în asigurarea populației cu servicii de îngrijire medicală, educație și locuri de muncă decente pe tot parcursul vieții”, declara anterior secretarul general de stat, Boris Gîlca.

Totuși, deși autoritățile susțin că R. Moldova a preluat recomandările internaționale și realizează acțiuni pentru a preveni o criză demografică, datele statistice arată că scăderea natalității se menține pe parcursul unei lungi perioade, astfel fiind resimțită deteriorarea structurii pe vârste.