Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Start concurs! Tinerii sunt îndemnați…

Start concurs! Tinerii sunt îndemnați să participe la Gala Studenților Originari din Republica Moldova

Tinerii studioși plecați peste hotare sunt îndemnați să participe în concursul național „Gala Studenților Originari din Republica Moldova” (GSORM). Aflat la cea de-a VI-a ediție, concursul are drept scop identificarea și promovarea studenților originari din R. Moldova care urmează studii superioare la universități internaționale și obțin rezultate academice și extra-curriculare remarcabile.

Pe lângă rubricile tradiționale (Licență, Masterat, Doctorat), în acest an GSORM anunță două categorii noi:

1) categoria Erasmus, introdusă pentru a valorifica experiența studenților de acasă care au pășit pragurile zonelor de confort și pentru a facilita colaborarea între studenții de acasă și cei de peste hotare;

2) categoria Arte, fiindcă acest domeniu are mare potențial pentru dezvoltarea societății iar proiectul își propune să susțină tinerii din toate ramurile artei.

Evenimentul va include 3 rubrici:
„Concursul de Excelență” – rubrica tradițională, care premiază cei mai buni studenți moldoveni din străinătate conform informațiilor prezentate în dosarul de participare. Juriul va ține cont atât de rezultatele academice, de implicarea civică/socială, precum și de promovarea Republicii Moldova în țara de reședință sau în alte contexte internaționale. Studenții vor fi premiați în cadrul a 5 categorii principale: Licență, Masterat, Doctorat, Arte, Erasmus.

Criteriile de eligibilitate pot fi accesate pe site-ul oficial al proiectului, iar pentru participare, studenții se vor înregistra cu CV-ul lor și prin completarea unui formular online.

„Reveniri care inspiră”, rubrică inaugurată în cadrul ediției 2015 a GSORM, continuă promovarea realizărilor frumoase ale tinerilor reveniți în Moldova după absolvirea studiilor peste hotare. Într-o formulă diferită anul ăsta, această rubrică organizată în parteneriat cu „Forumul Absolvenților Reveniți” va aduce din nou pe scena GSORM experiențe remarcabile ale celor reveniți, prin intermediul unor discursuri motivaționale.

„GSORM Innovation Hub” – noutatea ediției 2018. Workshop-urile vor facilita explorarea prin discuție a modalităților de implicare ale studenților din diasporă în activități de dezvoltare în țară (antreprenoriat, educație, activități sociale, culturale etc.).

Juriul va evalua dosarele preselectate de echipa de organizare (numărul candidaților preselectați va depinde de numărul dosarelor) și va desemna câștigătorii, ținând cont de Regulamentul Concursului.

Depunerea dosarelor: 5 octombrie – 5 noiembrie
Procesul de Jurizare: 6 noiembrie – 3 decembrie
Ceremonia de premiere: 27 sau 28 decembrie

În edițiile anterioare în concurs s-au înscris aproximativ 500 de tineri, dintre care 148 în 2014, 106 în 2015, 129 în 2016 și 134 în 2017.

În 2018, echipa GSORM va anunța noua componență ce include membri aleși prin concurs public și formată din tineri activi din diasporă, dar și ex-laureați GSORM. Echipa lucrează în parteneriat cu asociația „Forumul Absolvenților Reveniți” (FAR) pentru a organiza proiectul și evenimentul de premiere ce va avea loc la sfârșit de Decembrie.