Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Spitalele vor putea achiziționa medicamente…

Spitalele vor putea achiziționa medicamente direct de la furnizori

Dreptul de  achiziționa medicamente și dispozitive medicale direct de la furnizori va reveni spitalelor și nu Agenției Medicamentului. O Hotărâre de Guvern care prevede modificarea Regulamentului cu privire la achiziționarea de medicamente și alte produse de uz medical pentru necesitățile sistemului de sănătate a fost aprobată de către Guvernul în exercițiu.

Proiectul respectiv este elaborat în vederea simplificării procedurilor de contractare între operatorii economici și instituțiile medicale. Modificările operate mai prevăd micşorarea penalităţilor pentru incapacitatea furnizorilor de a livra cantităţile de bunuri convenite în contracte, care până acum alcătuiau 50% din suma stipulată în contract.

Potrivit actului, elaborarea, coordonarea și semnarea contractelor de achiziție este deficitară, deoarece personalul din cadrul Secției achiziții medicamente și Secției achiziții dispozitive medicale ale Agenției Medicamentului, responsabil de organizarea procedurilor de licitații, nu reușește tehnic să desfășoare licitațiile și să încheie contracte cu agenți economici concomitent.

„În cazul în care în urma evaluării rezultatelor sunt poziţii pentru care nici un operator economic nu a prezentat oferte, se constată preţul majorat ori necorespunderea cu cerinţele solicitate, se reia relicitarea pentru poziţiile date, astfel, procedurile de licitaţii fiind în proces continuu”, se stipulează în Hotărârea de Guvern.

Pe parcursul anului 2014, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a organizat șase licitații publice de achiziționare a medicamentelor și alte produse de uz medical, în urma cărora au fost desemnați drept câștigători 20 de operatori economici, ulterior fiind încheiate peste 9 mii de contracte cu aproximativ 350 de instituții medicale.

Instituţiile medicale au deținut anterior dreptul de a achiziţiona medicamente direct de la furnizori.

Guvernul însă a decis să anuleze acest drept în primăvara curentă, când spitalele s-au confruntat cu o criză a medicamentelor.