Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Specialist INFP: Cutremurul de sâmbătă…

Specialist INFP: Cutremurul de sâmbătă dimineaţă este considerat un seism de o magnitudine moderată

Mihai Diaconescu, fizician al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că seismul cu magnitudine de 5,3 produs sâmbătă dimineaţă în zona seismică Vrancea nu a făcut pagube, magnitudinea fiind una moderată.

„Cutremurul a fost resimţit la nivelul întregii zone estice şi sud-estice a României, inclusiv a ajuns până la Chişinău şi Cernăuţi precum şi în sud, în Bulgaria, în zona Varna-Burgas. A existat o singură replică de 2,7, la ora 2.48”, a menționat Mihai Diaconescu.

Specialistul recomandă oamenilor, ca în timpul seismelor, să îşi păstreze calmul. „Nu care cumva să părăsească apartamentul şi să se aventureze pe scări sau cu liftul. Nu e bine să se adăpostească sub un toc de uşă sau sub o grindă sau un perete interior sau o mobilă înaltă, care mobilă să fie prinsă în perete. Este bine preventiv să verifice înainte de producerea unui cutremur dacă mobilele sunt prinse bine de perete”, a mai precizat specialistul INFP.

Ultimul cutremur cu intensitate mare produs în România a fost în urmă cu doi ani, pe 22 noiembrie 2014 şi a avut 5,4 grade.

Sursa: Mediafax