SONDAJ/ În cine au încredere moldovenii? Biserica și președintele, în capul listei

Biserica și președintele țării se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor. În același timp, potrivit unui sondaj prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor, Parlamentul și partidele politice se află la coada clasamentului.

În urma chestionării a circa 1 200 de respondenți, a fost realizat un top în cadrul căruia cele mai multe aprecieri pozitive au fost oferite bisericii și președintelui, care sunt urmați de Primărie, armată, mass-media și poliție.

Întrebați care este personalitatea politică în care au încredere mai mare decât în celelalte, circa 26,7% dintre respondenți l-au ales pe Igor Dodon. Pe locul doi în topul încrederii se situează Pavel Filip cu 7,5% și Andrei Năstase cu circa 6%. În același timp, 21,5% dintre cei chestionați au menționat că nu au încredere în nimeni, iar circa 25% nu au răspuns sau nu au știut să răspundă.

Potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice, prezentat în mai 2018, prima poziție în topul încrederii o deținea Igor Dodon, urmat de Maia Sandu, Pavel Filip și Zinaida Greceanîi.

Cât privește partidele politice, respondenții care au participat la sondaj au acordat cele mai multe aprecieri pozitive pentru PSRM, care este urmat de PPDA, PD și PAS.

În același timp, potrivit Barometrului Opiniei Publice din mai 2018, respondenții au acordat foarte multă încredere pentru PSRM, care este însă urmat de PAS și PPDA.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1195 de respondenți, în perioada 26 iunie – 7 iulie, și are o marjă de eroare de +/- 3%. Acesta a fost finanțat de filiala de la Chișinău a Institutului Internaţional de monitorizare a dezvoltării democraţiei, parlamentarismului şi respectării drepturilor electorale ale cetăţenilor statelor membre ale Adunării Interparlamentare a Comunităţii Statelor Independente.

Asociația Sociologilor și Demografilor a făcut public anterior un alt sondaj pe 7 mai 2018, înainte de primul tur al alegerilor locale. Potrivit datelor prezentate de aceștia, în turul doi urmau să treacă candidatul PSRM, Ion Ceban și candidata independentă Silvia Radu, care potrivit datelor urmau să acumuleze câte circa 27% din voturile cetățenilor. În fapt, în turul doi au acces Ion Ceban și liderul PPDA, Andrei Năstase.

Foto: mitropolia.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *