Principală  —  Ştiri  —  Social   —   SONDAJ/ Ce fac moldovenii de…

SONDAJ Ce fac moldovenii de 1 mai: unii stau acasă, alții ies în natură, iar cei cu funcții de conducere merg în localuri

Astăzi, 1 mai, peste 90 de țări din lume, inclusiv R. Moldova, sărbătoresc Ziua Internațională a Muncii și profită de o zi de odihnă în plus.

În timp ce tradițiile de 1 mai sunt diferite de la țară la țară – în unele, această zi este marcată de proteste pentru drepturile muncitorilor, în altele, se iese la natură și se face grătar – nici Moldova nu rămâne în urmă.

Potrivit unui sondaj realizat de Magenta Consulting, doar 3 din 10 moldoveni sărbătoresc ziua de 1 mai, pe când 70 la sută afirmă că nu fac nimic deosebit în această zi.

Acei care sărbătoresc Ziua Muncii, totuși, într-o măsură mai mare, sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 31-50 de ani. Mai mult de jumătate – 56% – dintre acei care serbează ziua de 1 mai sunt din mediul rural. O mare parte (35%) au venituri mai mici de 3000 de lei lunar în gospodărie – și aici puteți decide dacă banii joacă un rol important de felul în care te bucuri de o sărbătoare sau nu.

1 mai sărbătorit acasă sau la natură?

Conform datelor sondajului, cei mai mulți aleg să petreacă prima zi din luna mai împreună cu prietenii și familia. Aproape jumătate (44%) spun că obișnuiesc să sărbătorească acasă, pe când aproape tot atâția – 41% – în sânul naturii.

Doar șase din 100 de moldoveni participă la manifestațiile organizate în aer liber. Rezultatele de azi diferă de cele extrase dintr-un alt sondaj realizat de Magenta, acum 9 ani. În 2010, doar o pătrime dintre respondenți asociau sărbătorile de mai cu ieșirile la frigărui, iar 10 la sută – cu tradiționala paradă a muncitorilor (cu 4 p.p. mai mulți decât astăzi). O pondere mai mică de moldoveni sărbătoresc 1 mai în oraș/localuri.

Tinerii obișnuiesc să iasă în natură de Ziua Muncii într-o măsură mai mare decât alte categorii de vârstă – 47% dintre acei cu vârsta de 18-25 de ani planifică un grătar în aer liber.

Bărbații, de asemenea, preferă să petreacă această zi mai degrabă la natură, pe când mai multe dintre femei au menționat că sărbătoresc 1 mai acasă.

61% dintre persoanele din mediul rural, de asemenea, aleg să sărbătorească acasă – așa cum aceștia au casă la sol, pot face un grătar la aer liber, fără să se deplaseze în sânul naturii.

Celor din oraș le lipsește acest privilegiu, așa că, o mare parte dintre ei (44%) afirmă că sărbătoresc undeva la natură.

Se observă că, printre persoanele cu venituri medii spre mari, preferințele de a petrece sărbătoarea de mai la natură este mai pronunțată. În același timp, 6 din 10 persoane cu venituri lunare mai mici de 3000 de lei per gospodărie menționează că petrec această sărbătoare acasă.

Persoanele care ocupă o funcție de conducere aleg să serbeze 1 mai în oraș (în localuri), într-o proporție mai mare decât ceilalți.

Printre acei care preferă să participe la manifestațiile organizate în aer liber pe data de 1 mai se regăsesc în mare parte femeile, persoanele cu vârsta de 50+ și cei din orașe – poate că anume aceste persoane au o închipuire mai reală despre ce semnifică această zi cu adevărat.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting, pe un eșantion de 521 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de +/- 4%. Datele au fost colectate în perioada 26 Martie – 15 Aprilie 2019 la telefon, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Sursă date: Magenta Consulting